Hovězí maso zná každý i když v posledních letech jde o potravinu na kterou jsme nejvíce zanevřeli. Podle ČSÚ klesá spotřeba masa každý rok, ale hovězí je pravidelně v čele tohoto žebříčku. Přitom oproti vepřovému masu jde o rozhodně kvalitnější potravinu kteráá by i v dietním jídeoničku neměla chybět.
Co obsahuje hovězí maso?
Na takovou otázku bohužel nelze jednoznačně odpovědět. Samozřejmě záleží na kusu, který si z krávy vybereme, ale důležité je i stáří zvířete z kterého maso pochází. U jalovic a volů naproti tomu dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, který maso výrazně prorůstá, takže při řezu je vidět mramorování. Velké množství tuku ale ovlivní chuťové vlastnosti masa a tak by průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách neměl přesahovat 6%. Libové kousky se můžou pochlubit obsahem tuku i pod 3%, což je dietně velmi zajímavá hodnota. Asi nebude žádným překvapením, že největším podílem živin, které v hovězím mazu najdeme je bílkovina, zákaldní stavební hmota pro naše svaly. Mimo to, ale v mase najdeme i značný podíl esenciálních aminokyselin, což jsou takové, které si tělo nedokáže samo vyrobit a musí jej přijímat z potravy. Za zmínku také stojí obsah železa a vitamínu B2. Pokud například jíte antibiotika, meli byste právě tento vitamín doplňovat, ale ani lidé trpící cukovkou by na něj neměli zapomínat.
Jaké hovězí maso je nejdietnější?
Obecně se při dietě dočtete jaké maso jíst a jaké ně, například dukanova dieta výslovně povoluje hovězí maso, už ale díky takovéto větě bychom měli zbystřit. Správná redukční dieta totiž není o výslovném zákazu vybraného jídla, ale naučení se jeho správného výběru a vyvážených hodnot. V dietě tedy nenajdeme rady typu "nejezte", ale spíš "jezte libové maso". A které to hovězí maso je nejlibovější?
Pod pojmem libové maso rozumíme takové, které obsahuje co nejméně tuku. Pro nikoho není překvapením, že tam kde je pohyb, tam se tuku nedaří. A tuhle obecnou frázi můžeme vztáhnout i na jednotlivé části. Namáhané svaly budou mít podstatně menší obsah tuku, než ty, kterých účel je spíše chránit vnitřnosti. Proto se například pro hovězí bok při dietě určitě nerozhodneme. Klidně ale můžeme zvolit hovězí zadní, případně královnu všech mas, svíčkovou.
Jaké recepty z hovězího masa?
Tahle část článku bude asi nekratší, jakákoli dietní úprava masa spočívá v co nejmenším objemu přidaném dalším tuku. Dušením dosáhneme tedy dietního jídla, ale pravý zázrak nás čeká při vaření. Vařením dosáhneme nejenom nulového přidaného tutku, ale velká část tuku obsaženém v mase přejde vařením do vývaru a nám zbyde jen opravdu dietní jídlo.
Inspirací může být klidně jeden z našich receptů, hovězí s křenovou omáčkou, které ocení i muži.