Co potřebujeme?
- 6 velkých cibulí
- 5 rajčat
- 2 velké zelené papriky
- 1 celerová nať (svazek)
- 1 hlávka zelí
- 1 zeleninový bujon v kostce (bez glutamátu)
- sůl
- pepř
- bylinky dle chuti
Jak na to?
Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce vše kromě rajčat, zalijte vodou a 10 minut vařte. Pak plamen stáhněte a vařte až do změknutí zeleniny. Rajčata rozmačkejte, přidejte do polévky a na mírném ohni duste pod pokličkou dalších 20 minut. Poté dochuťte podle své chuti solí, pepřem a bylinkami.
Funguje tukožroutská polévka na hubnutí?
Podle jejího jména bychom očekávali, že tato polévka sežere tuk uložený v těle a díky ní snadno zhubneme bez větší námahy. Není to ale tak docela pravda. Když se podíváte na její přísady, zjistíte, že jediné, co obsahuje, je zelenina a koření. Slupková zelenina dodá tělu sacharidy a vlákninu, ostatní živiny už ne.
Díky tukožroutské polévce tedy můžete mít pocit lehkého zasycení (díky vláknině), ale rozhodně vám nesežere tuky. Pokud ji konzumujete delší dobu a nic jiného tělu nedopřáváte, začnou vám chybět bílkoviny i zdravé tuky. Tělo si sice začne brát energii z uložených tukových zásob, ale vy zhubnete zejména díky úbytku svalové hmoty - k jejímu budování vám budou chybět ve stravě bílkoviny.
Tukožroutská polévka tedy není tak skvělá pro hubnutí, jak by se z jejího jména mohlo zdát. Při krátkodobé konzumaci nebo jako součást zdravého jídelníčku, díky ní můžete omezit příjem tuků a díky vláknině pomoci pročistit organismus. Z dlouhodobého hlediska ale zvažte spíše konzumaci vyváženější stravy.