Rýžový olej se získává z klíčku (tedy části rýžového zrnka, kde jsou koncentrovány vitamíny, bílkoviny a fytochemikálie) a otrub (zdroj vlákniny, vitamínů, minerálů, ale i antioxidantů). Na rozdíl od většiny ostatních olejů se nezískává lisováním nebo přírodní cestou. K jeho výrobě je potřeba otruby očistit, uvařit a rozpustit pomocí chemie - rozpouštědlem je hexan. I přes tuto nepřirozenou cestu má složení rýžového oleje poměrně slušné nutriční hodnoty.
Antioxidanty orynazol a vitamín E jsou v rýžovém oleji složkami, které bojují proti volným radikálům a pomáhají tak chránit organismus před vnějšími škodlivými vlivy. Orynazol snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá zmírňovat nepříjemné příznaky menopauzy u žen.
Ve sto gramech rýžového oleje najdeme přibližně 30 gramů nasycených tuků, 33 gramů polynenasycených a 37 gramů mononenasycených tuků. Díky tomu patří rýžový olej mezi zdravější oleje, když ho srovnáváme s ostatními rostlinnými oleji. Je bohatý na omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají bojovat proti příznakům předčasného stárnutí a které umí regulovat metabolismus. Díky tomu, že neobsahuje žádné trans-tuky také přispívá k snižování rizika vzniku kardiovaskulárních chorob a má pozitivní vliv na zdraví naší pokožky.
Jaké máte zkušenosti s rýžovým olejem vy? Upřednostňujete ho před ostatními?