Už nyní, od 13. prosince totiž začnou platit první ustanovení novely zákona o potravinách. Jde pravděpodobně o největší změnu za poslední desetiletí, která má dopad na prodejce, ale hlavně pozitivní i na zákazníka. Prodejce má totiž povinnost označovat salámy, sýry a další nebalené potraviny, které prodává v rámci pultového prodeje. Konečně se dozvíte o každém výrobku, kdo ho vyrobil, jaké obsahuje alergeny, jaká složka v něm převládá nebo jeho složení. A to, upřímně, je pro zákazníka přínosem.
Jak jste dosud v masně vybírali třeba párky? Podle ceny? Podle zkušenosti s chutí? Podle doporučení? To budete moci samozřejmě i nadále. K tomu se ale konečně dozvíte i informace o tom, jaké alergeny se v potravině nachází, dokdy byste ji měli spotřebovat a hlavně údaj o tom, že potravina obsahuje složku, která může nepříznivě ovlivnit vaše zdraví. Samozřejmě i která složka to je.
Obchodníci se k novele mohou postavit téměř libovolně, údaje o potravinách tak mohou zobrazit buď na cenovkách nebo pro zachování přehlednosti pultu třeba v přiložené knize nebo tabulce. Pro vás jako zákazníka pak bude konečně dostupná možnost zjistit, co to vlastně kupujete, aniž byste se ptali prodejce.
Podobně jako v obchodech bude mít novela dopad i na restaurace. Nově se z jídelního lístku dozvíte o každém pokrmu, jaké alergeny obsahuje. Bude tak opět o něco snazší vyhnout se tomu - nebo požádat o vynechání složek - co vám nedělá dobře.
Dejte nám vědět, jaké máte zkušenosti s obchodníky.