Obzvlášť děti běžně opovrhují rajskou omáčkou, přitom se ale dokáží donekonečna cpát kečupem. Je v tom tak zásadní rozdíl nebo je to spíš o způsobu přípravy? Problém rajských omáček je, že většina z nás je zná z předpřipravených surovin, plných éček, které do diety rozhodně nepatří. Základem dietní stravy musí být plnohodnotná a kvalitní strava. Zkuste tedy začít naší poctivou omáčkou z rajčat.
Co budeme potřebovat?
- 1kg rajčat
- 1x menší cibule
- cukr
- sůl
- citrón
Jak na to?
Recept by klidně mohl být v duchu "dejte vše do hrnce a pak přijďte k obědu". Příprava je opravdu jednoduchá. Začněte cibulí, kterou nakrájíte na drobné kostičky a necháte na pánvi zesklovatět.
Rajčata nařízněte na špičce do kříže (pouze slupku) a zalejte vařící vodou. Po maximálně půlminutě rajčata vyjměte a oloupejte. Nebojte se, díky horké vodě půjdou oloupat snadno. Nakrájejte na kostičky, přidejte k cibulce a zalijte cca 2 dcl vody. Pod pokličkou nechte vařit cca půl hodiny, hodně záleží na zralosti rajčat. Cílem je, aby se rajčata rozvařila a vytvořila krémovou konzistenci. Nyní už jen zbývá rajčata přepasírovat přes sítko, tak abyste odstranili zrníčka a případné zbytky slupek.
Máte-li štěstí a rajčata jsou dostatečně zralá a sladká, stačí dochutit trochou soli a citrónové šťávy. Většinou ale, obzvlášť u kupovaných rajčat, budete muset sáhnout po cukru, kterým nahradíte přirozenou sladkost.
Podávejte například s rýží nebo knedlíkem z celozrnného pečiva. Rozhodně nic nezkazíte, pokud doprostřed talíře přidáte lžičku dobrého, poctivého jogurtu. Zamícháním se omáčka zjemní, pak je ale dobré vynechat citrónovou šťávu, jogurt je kyselý dostatečně.
Přejeme dobrou chuť!