Na zdražování kakaa má v nejbližší době přímý vliv několik faktorů.
Roste poptávka po celém světě - v západních zemích je populární tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa, ale i cukrovinky z mléčné čokolády. V rozvíjejících se zemích - zejména v Číně a Indii - pak obecně roste chuť po čokoládě v jakékoliv podobě. Díky přibývající populaci i bohatnoucímu obyvatelstvu je totiž potřeba na asijské trhy potřeba dodávat více čokolády... a úměrně navýšit cenu.
Nemoci kakaovníku a sucha - v zemích, kde se pěstují téměř 3/4 světové produkce kakaa, tedy v Ghaně a oblasti Pobřeží Slonoviny, udeřila sucha a došlo k neúrodě kakaa. Farmáři proto kakao vyměnili za plodiny, které jsou jednodušší k pěstování a zároveň výnosnější. Produkce kakaa se tak do budoucna bude snižovat, pokud se nenajdou farmáři, kteří budou ochotni pěstovat kakaovníky. K tomu celou třetinu kakaa zlikvidovala nemoc Frosty Pod Rot. A na takový propad musí reagovat i cena kakaa na trzích.
Ebola - cenu kakaa žene nahoru i strah z nemoci ebola. Ta se rychle šíří zejména v okolí zemí, které jsou zásadními producenty kakaa.
Za posledních deset let se cena kakaa zdvojnásobila. A za posledního půl roku vzrostla v českých obchodech i o 50%. Na jaře jste tabulku mléčné čokolády mohli bez problémů sehnat i za 15 Kč. Nyní se obvyklá cena pohybuje kolem 30 Kč. Zde má samozřejmě vliv i vyšší poptávka domácností v předvánočním období, nicméně trend lze jasně sledovat.
Pokud budou mít vliv všechny negativní faktory, pravděpodobně bude čokoláda v té podobě, v jaké si ji vychutnáváte dnes, už za pár desítek let vzácností. A to takovou, že se její cena bude blížit luxusním pochoutkám, jakou je dnes třeba kaviár.