Podle reklamy je Nutella plná lískových oříšků, kakaa a mléka. Všem nám je jasné, že takto ideální pochoutka to být nemůže. A opravdu není. Své chuti vděčí Nutella zejména cukru a tuku. Zmíněné oříšky, kakao a mléko tvoří jen něco kolem 25% složení. Pojďme se na něj podívat detailněji.
- Složení Nutelly: cukr, palmový olej, lískové oříšky (13 %), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (7,4 %), odtučněné sušené mléko (6,6 %), sušená syrovátka, emulgátor: lecitiny (sójové), vanilin
- Nutriční hodnoty (na 100 g): 57,6 g sacharidů (z toho 56,8 g cukrů), 31,6 g tuků (z toho 11 g nasycených), 6 g bílkovin. Energie 546 kcal
Podle složení a nutričních hodnot snadno odhadneme, že cukr a palmový olej dohromady tvoří přibližně 2/3 celkového složení. Tedy z každé lžičky, kterou si dopřejete, jíte z velké části mix cukru s tukem. A to příliš neodpovídá představě Nutelly jako rozumné svačinky.
Nutellu ale nezatracujeme. Pokud jíte zdravou a hlavně vyváženou stravu, můžete si dovolit nějakou tu sladkost občas sníst. Mrkněte na pravidlo 80 na 20, které vysvětluje více.