Když je ve stravě málo vlákniny, má to vliv na trávení a očišťování těla. To je obecně známá věc. Co ale když vlákniny naopak přijímáme více než je zdrávo, jak tělo reaguje? Zkusili jsme to zjistit pro vás.
Ideální porce vlákniny se pohybuje kolem 20 - 30 gramy za den. Tuto porci byste měli tělu dopřát rozloženou do více jídel v průběhu dne, abyste se cítili zasycení po delší dobu a snížili tak chutě k jídlu. Vláknina zároveň pomáhá pročišťovat tělo a díky tomu i snižovat hladinu cholesterolu nebo srdečních příhod. Vlákninu tělu dodáte v přírodní podobě snadno prostřednictvím ovoce (se slupkou), zeleniny, celozrnných potravin nebo třeba luštěnin.
Pokud to ale s vlákninou přeháníte, koledujete si o zdravotní malér nebo přinejmenším o projevy vedlejších účinků.
Přílišný příjem vlákniny - nad 50 gramů denně - může způsobit, že tělem proletí jídlo mnohem rychleji. V trávícím traktu tak nestráví příliš času a nestihne být natráveno natolik, aby tělu dodalo všechny minerály a vitamíny, které jsou jinak absorbovány skrz střevní stěny. Právě kvůli tomu je potřeba si dát pozor, že se do těla nedostává dostatel železa, hořčíku, vápníku nebo zinku.
Jak jídlo proletí tělem, může nadbytek vlákniny způsobovat právě průjem. Ale na druhou stranu, pokud vlákniny konzumujeme hodně najednou, může způsobit i zácpu. Takové velké množtví totiž "ucpe" žaludek a nemůže ani být rychle natráveno. Kvůli tomu také může dojít k nadýmání nebo bolestem břicha.
Pokud plánujete konzumovat větší množství vlákniny, tělo na změnu připravte postupným zvyšováním jejího množství. A zároveň nezapomeňte pít dostatek tekutin, které mohou pomáhat při správném trávení jídla.
Podívejte se i na další naše články o jídlu.