Méně známé bezlepkové zdroje kvalitního proteinu

Proteiny - nebo chcete-li bílkoviny - jsou zásadní živinou pro vaše tělo. Dodávají mu energii a hlavně slouží jako základní jednotka při stavbě nových buněk a opravě těch stávajících. Až třetinu denní dávky kalorií byste měli přijmout právě prostřednictvím bílkovin. 

Pro své zdraví se kromě tvarohu a sýru cottage vyplatí znát i jiné, alternativní přírodní zdroje bílkovin.

Libové a drůbeží maso

Právě libové maso nebo drůbež jsou vynikajícím zdrojem proteinu. A to kompletně bezlepkově. Zejména pokud si dopřejete maso vařené nebo grilované bez jakékoliv olejové nebo tučné omáčky, dodáte tělu jen kvalitní bílkoviny bez lepku. A to je důležité pro vaše svaly.

Nízkotučné mléko

Dalším dobrým zdrojem bílkovin bez lepku je nízkotučné mléko. Obsahuje až 8 gramů kvalitních proteinů v jednom hrnku. Pokud ho pijete bez přídavku cukru (např. v podobě kakaa), jedná se výborný nápoj pro dodání právě bílkovin.

Vejce

Čerstvá vejce jsou výborným bezlepkovým zdrojem bílkovin. A to jak žloutek, tak bílek, dohromady 6 gramů. Už jen proto je zařaďte do jídelníčku. Navíc vejce obsahují spoustu vitamínů a minerálů.

Fazole

Samotné fazole lepek neobsahují. Zato rostlinné bílkoviny ano. Hrnek vařených fazolí vám dodá celých 14 gramů bílkovin.

Ořechy

U ořechů si dejte pozor akorát na jejich vyšší energetickou hodnotu. Jinak jsou ale dobrým bezlepkovým zdrojem bílkovin také. Třeba vlašské ořechy obsahují v porci jednoho hrnku celých 18 gramů bílkovin