Palmový olej je forma jedlého rostlinného oleje získaného z oplodí palem. Obsahuje velké množství vitamínu E, přírodních karotenů a nasycených mastných kyselin, které jsou obecně spojovány se vznikem aterosklerózy. Množství těchto kyselin je dokonce vyšší než ve vepřovém sádle. Nezdravě tak ovlivňuje výši cholesterolu v krvi. Právě díky karotenům se tento olej často vyskytuje jako přísada v jídlech, karoteny mají hezkou zlatavou barvu, kterou tuk předá i připravovanému pokrmu. Pokud bychom tedy měli zhodnotit zda výhody převáží nad nevýhodami, dopad na cholesterol je natolik velký, že ani velké množství jiných látek jej nevyrovná. Pokud je tedy tak špatný, proč jej tak často najdeme v různých pokrmech? To je část pravdy, na které by nám opravdu mělo záležet, protože se týká každého z nás.
Největšímy producenty palmového oleje jsou Malajsie a Indonézie, tedy země ne příliš bohaté a schopné obětovat výrobě takřka cokoli. Palmy pěstují na plantážích, které vznikají vykácením původních deštních pralesů. Díky velké produkci jsou schopni nabídnout nízkou cenu a to je hlavní důvod, proč olej najdeme nejčastěji v levnějších produktech, kdy se výrobci snaží ušetřit na kvalitě. Najdeme jej v bramborových lupínkách, čokoládách ale i například v instatních polévkách. Přítomnost palmového oleje by tedy měla být jasným indikátorem toho, že se nejedná o kvalitní produkt a měli bychom se mu vyhnout velkým obloukem.