Podzimní dobrota: dýňový cheesecake

Co potřebujeme?

  • 250 g dýně hokkaido
  • 500 g tvarohu
  • 200 g sýru typu žervé (my použili Lučinu)
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 250 g celozrnných sušenek 
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku skořice

Jak na to?

Celková příprava nám zabere cca 10 minut, pečení pak další hodinu. 

Dýni nakrájejte na menší kousky a dejte povařit, aby změkla. Mezitím si připravte formu, do které cheesecake dáte a vyložte ji pečícím papírem. Sušenky rozdrobte nebo nasekejte v domácím mixéru nadrobno. Máslo nechte rozpustit a vmíchejte do sušenek. Touto směsí pak vyplňte dno formy, nebojte se natlačit ji pořádně na dno, aby získala pevnost.

V míse smíchejte tvaroh, lučinu, vejce, cukr, sůl a javorový sirup. Našlehejte ručním šlehačem nebo alespoň vidličkou.

Další recepty také v našem dýňovém speciálu

Jakmile dýně změkne, slijte vodu a dýni rozmixujte na pyré. Poté, co trochu vychladne, ho přimíchejte k tvarohu. Dochuťte podle sebe skořicí a pořádně promíchejte. Nakonec směs nalijte do formy, kterou máte přichystanou a povrch zahlaďte.

Dýňový cheesecake pečte na 160 stupňů cca hodinu, než povrch začne zlátnout. Poté ho vyndejte a nechte vychladnout. 

Hotovo! Můžete podávat vynikající zákusek. Pokud zbyde, nechte ho vychladit v lednici. Chlazený totiž chutná ještě lépe. Nechte si chutnat!

O dýni víme všechno, a vy?

 

Víte, že dýně má i pozitivní účinky na lidské zdraví? A že si je zachovává i když ji uvaříte? Pokud ne, zkuste se podívat do našeho článku, kde píšeme o dýni a jejich účincích na zdraví víc.