Co potřebujeme?
- 250 g červené řepy
- 250 g rajčat
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- zeleninový vývar nebo bujón (cca 0,5 litru)
- sůl, pepř
- bílý jogurt
- jablečný ocet
- olej na osmahnutí cibulky a řepy
Jak na to?
Pokud máme zeleninový bujón, dáme ho vařit v cca 0,7 litru vody.
Cibulku si nakrájíme na drobno a červenou řepu buď také nakrájíme na drobno nebo ji nastrouháme. Rajčata nakrájíme na menší kousky.
V hluboké pánvi nebo v hrnci na trošce oleje necháme cibulku zesklovatět, pak přidáme červenou řepu a prolisujeme česnek. Společně pečeme cca 3 minuty. Poté přidáme rajčata a 0,5 litru bujónu. Necháme vařit dalších cca 20 minut, aby řepa změkla.
Poté už jen rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přilít trochu zbývajícího bujónu. Dochutíme pouze lehce solí, pepřem a kapkou octu.
Polévka z červené řepy výborně vypadá a ještě lépe chutná, když do talíře přidáme lžíci jogurtu. A to jak teplá, tak studená. Nechte si chutnat!
Vyzkoušejte i další naše recepty.