Jejich příprava je až překvapivě snadná.
Co potřebujeme?
- cca 2 kg slávek
- 200 ml bílého vína
- olivový olej
- 5 stroužků česneku
- 2 šalotky (případně cibule)
- pepř
- sůl
- citrónová šťáva
Jak na to?
Nejprve slávky opláchneme a probereme. Ty otevřené rovnou vyhodíme, nebudeme riskovat zažívací potíže. Ostatní, tedy ty pevně uzavřené, očistíme od nečistot na povrchu.
Česnek a šalotku nakrájíme na drobno. Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a na něm orestujeme česnek se šalotkou. Jakmile šalotka zesklovatí, přidáme slávky, ihned podlijeme bílým vínem a osolíme a opepříme. Na začátku jednou pořádně promícháme, pak necháme bez míchání.
Takto připravené dusíme pod pokličkou cca 12 minut. Poté už je hotovo. Z hrnce vybereme otevřené slávky do hlubokého talíře a přelijeme omáčkou. Ty, které zůstaly zavřené, pak rovnou vyhodíme.
Slávky na víně stačí zakápbout citrónovou šťávou a můžeme si na nich pochutnat. Vynikající jsou s celozrnnou bagetou, kterou můžeme namáčet přímo do vinné omáčky.
Dobrou chuť!