Vynikající hrášková polévka

Záměrně píšeme hrášková, protože z mladého hrášku nám chutná mnohem více než klasická "hrachovka".

Co potřebujeme?

  • 1 balení mraženého hrášku
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 větší brambora
  • zakysaná smetana na dochucení

Jak na to?

Bramboru očistíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme povařit ve vodě, aby změkla.

Mražený hrášek nejprve necháme rozmrazit. Nakrájíme cibuli na kolečka, stroužek česneku na drobnější kousky a na lžíci másla ji osmahneme, až zesklovatí a začne vonět. Přidáme hrášek, a restujeme společně s cibulí přibližně 2 minuty.
Poté přesypeme hrášek do hrnce a zalijeme vodou - mělo by jí být tolik, aby v hrnci byla mezi dnem a hráškem cca 2 cm mezera. Přidáme i bramboru a vaříme max 4 minuty, aby polévce zůstala výrazně zelená barva.

Pak už jen stačí rozmixovat tyčovým mixérem, dokořenit solí a pepřem a nakonec zjemnit zakysanou smetanou.

Podáváme ideálně s krutóny a vynikající je i lžíce smetany navrch. Nechte si chutnat.


Vyzkoušejte i další naše recepty!