Složení toastového chleba - lepší (ne)vědět

Volíte v obchodě radši toastový chléb, označený třeba jako "cereální", protože vám přijde zdravější? Pak byste měli nejdříve přečíst složení. Zjistíte, že váš oblíbený toastový chléb obsahuje spoustu látek, které v chlebu rozhodně nečekáte.

Dáme vám jednoduchou otázku: co má obsahovat chléb? Jestli vás napadlo stejně jako nás: mouku, kvásek, kmín nebo koření a vodu, gratulujeme. O to překvapenější jsme byli, když jsme se dočetli ze složení, co všechno obsahuje toustový chléb. Zejména pokud je na obalu označený jako "pro děti".

Složení toastového chleba pro děti: Pšeničná mouka, Voda, Rostlinný olej, Zlepšující přípravek (fermentovaná pšeničná mouka, emulgátory: E471, E481, E472e, regulátor kyselosti: glukono-delta-lakton, látka zlepšující mouku: kyselina askorbová, enzymy), Karamelový ječný slad, Jedlá sůl s jódem, Droždí, Lněné semínko, Ovesné vločky, Fermentovaná pšeničná mouka, Deaktivované droždí, Slunečnicový olej

Přes prvotní údiv jsme se ale z dostupných zdrojů dozvěděli, že éčka v zlepšujícím přípravku jsou pro lidské zdraví neškodná a jedná se o stabilizátory a emulgátory nebo látku prodlužující trvanlivost těsta. Díky nim toastový chléb může na pultech obchodu vydržet i několik týdnů. Otázkou je, jestli je opravdu těchto éček potřeba tolik. Ačkoliv je každé z nich údajně pro lidské zdraví neškodné v malých dávkách, ve větším množství mohou způsobovat potíže s trávením, nadýmání, průjem a další obtíže. Takové látky by podle našeho názoru zejména v potravinách označených jako "pro děti" neměly být.

Pokud přesto chcete dětem dopřát k jídlu toastový chléb, dopřejte jim radši ten označený jako cereální. Jeho složení je srozumitelnější a neobsahuje tolik emulgátorů a stabilizátorů. 

Složení cereálního toastového chleba: Pšeničná mouka, Voda, Celozrnná pšeničná mouka 5 %, Pšeničné otruby 4 %, Sladová směs 3,5 % (žitná trhanka, ovesné vločky, ječný sladový extrakt, pšeničné klíčky, pražená pšeničná sladová mouka, pšeničné vločky, směs koření), Droždí, Jedlá sůl jodidovaná, Cukr, Rostlinný olej řepkový, Fazolová mouka, Pražená pšeničná sladová mouka, Pšeničný lepek, Žitný kvas (žitná mouka, voda, základ kvasu, kyselina octová), Konzervant kyselina sorbová, Látky zlepšující mouku: kyselina L-askorbová

Sami vidíte, že když se chce, dá se i toastový chléb připravit zdravěji. Doporučujeme proto nedat na první dojem z obalu, ale zkusit pročíst složení. Právě z něj snadno zjistíte, které potraviny jsou rozumné a které se zdravě jen tváří.


Tyto články vás také zaujaly: