Chrom (konkrétně jeho trojmocná forma) je důležitý minerál, který si tělo neumí samo vytvořit, a proto ho musí získávat z potravy. Šestimocný chrom oproti tomu působí negativně a je pokládán za potenciální karcinogen.
Proč je důležitý
Chrom je významný v metabolismu tuků a cukrů. Podporuje syntézu mastných kyselin a cholesterolu. Ty jsou důležité pro funkce mozku a mnoho procesů v těle. Chrom je také důležitý při zpracování inzulínu.
1. Kontrola hladiny krevního cukru
Jako aktivní součást glukózového tolerančního faktoru (GTF) chrom hraje zásadní roli při kontrole hladiny cukru v krvi. Primární funkcí GTF je zvýšit účinek inzulínu. Inzulín je hormon zodpovědný za přenos cukru do buněk, ve kterých je právě cukr využit jako zdroj energie.
Po jídle hladina glukózy v krvi začne stoupat a v reakci na to slinivka produkuje inzulín. Ten se postará o snížení hladiny glukózy v krvi tím, že zvyšuje prostupnost glukózy do buněk. Aby to bylo možné, inzulín se musí být schopen připojit na receptory na povrchu buněk. Předpokládá se, že GTF iniciuje připojení inzulínu na inzulínové receptory. Chrom tak pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi na určité úrovni. Díky tomu, že hladina prudce nepoklesne pod určitou úroveň, nedostaneme hned chuť na sladké.
Chrom neovlivňuje hmotnost nebo úbytek tuku, pouze pomáhá řídit hladinu cukru v krvi.
2. Metabolizmus cholesterolu
Chrom je součástí i metabolismu cholesterolu. Jeho funkcí je udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Kromě toho je také součástí metabolismu nukleových kyselin.
Kde se bere?
Nejlepším zdrojem chromu jsou pivovarské kvasnice, ale málokdo je kvůli jejich účinkům, jako jsou nadýmání a žaludeční nevolnost, může konzumovat. Chrom se ve větším množstvím nalézá také v hovězím, játrech, vejcích, kuřecím, ústřicích, pšeničném klíčku, zeleném pepři, jablkách, banánech a špenátu. Menší množství pak obsahuje i černý pepř a máslo.
Doporučená denní dávka chromu nebyla stanovena, ale příjem z běžné potravy se pohybuje kolem 100 mikrogramů.
Chrom tedy pomáhá zejména udržovat hladinu cukru v krvi na určité úrovni. Neznamená to však, že po požití tobolky přestanete zázračně mít chuť na sladké. Nenechte se proto nachytat na reklamní slogany.