Kopr totiž není jen koření. Má dobrý vliv na zdraví. Zejména proto, že silně podporuje funkci žaludku a střev, a tedy zlepšuje trávení i chuť k jídlu. Svým vlivem na trávení má dobré větropudné účinky. A co málokdo ví, kopr prý pomáha zastavit škytání.
Co potřebujeme?
- 750 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- hrst najemno nasekaného kopru
- sůl
- ocet
- lžíce cukru
- lžíce másla
- špetka muškátového oříšku
Jak na to?
Do hrnce odlijeme půl litru mléka. Do něj přimícháme lžíci cukru a hrst najemno nasekaného kopru a dáme zlehka ohřívat na vařiči. Přidáme i lžíci másla.
Ve zbývajícím mléku mezitím pořádně rozmícháme mouku a poté přilijeme do hrnce k základu na koprovku. Takto povaříme cca 15 minut na mírném plameni a za častého míchání, aby se mléko nepřichytilo. Nakonec už jen dochutíme solí, muškátovým oříškem a octem. Vše pořádně promícháme, povaříme poslední minutu a máme hotovo.
Koprovku můžeme podávat třeba jen s vejci vařenými natvrdo a máme tak poměrně dietní večeři. Nechte si chutnat!