Sushi známe jako vynikající lahůdku. Víme o něm, že se připravuje nejčastěji z rýže, syrové ryby a mořských řas. Víme také, že v posledních letech není problém sehnat čerstvé sushi téměř na každém rohu. Co ale snadno přehlížíme, je fakt, ze i před sushi bychom se měli mít na pozoru.
Sushi - dietní část
Samotná sushi rolka (maki), nebo sushi ve formě rýže a ryby (sashimi) je poměrně dietní. Přecijen rýže nám dodá sacharidy - ve 100 gramech vařené rýže jich přijmeme 28 gramů. Samotná ryba je pak v případě tuňáka výborným zdrojem bílkovin a v případě tuňáka i lososa vynikající potravinou obsahující zdravé nasycené tuky. Mořské řasy jsou pak známé jako zdroj minerálů a vitamínů a zejména rozpustné vlákniny. Ta pomáhá chránit střevo před vznikem rakoviny, konzumace řas je tedy považována za prospěšnou.
Pokud do sushi použijeme místo rybího masa zeleninu, nic nezkazíme. Naopak, zachováme dietnost sushi a pokud se sushi nepřecpeme, je pro nás dobrou součástí zdravého jídelníčku.
Sushi - na co si dát pozor
I tento dietní pokrm má svá "ale". Na první pohled nemusí být zřejmá, proto je dobré o nich vědět. Sushi pak i dál může zůstat chutným a zdravým jídlem, které nám neuškodí.
Sójová omáčka, kterou používají levnější restaurace velmi pravděpodobně nebude vyráběná původním způsobem. Naopak se vsadíme, že nižší cena sushi bude vykoupena použitím levných přísad, a tedy i sójové omáčky. Zatímco originální receptura říká, že sójová omáčka se vyrábí kvašením sójových bobů smíchaných s praženou pšenicí, vodou a fermentačními kulturami, většina omáček v obchodech má chemický základ. Schválně se někdy podívejte na složení levnějších "sójovek" a budete v šoku, podobně jsme byli i my. O sójové omáčce se nedá moc hovořit, spíše o koktejlu éček, glutamátu a barviv.
Jak se taková levná sójová omáčka vyrábí? Sójové boby se vaří až 20 hodin v kyselině chlorovodíkové pod zvýšeným tlakem. Kvůli tomu také výsledný produkt prakticky neobsahuje původní bílkoviny a polysacharidy. Pak se směs zchladí, filtruje, dobarvuje, dochucuje, aby alespoň vzdáleně připomínala originál. Výsledkem je pak hnědá tekutina, kterou výrobci označí jako sójovou omáčku, přitom s původní omáčkou nemá téměř nic společného.
Sushi s levnou sójovou omáčkou se pak mění na jídlo obsahující koktejl glutamátu, soli i chemických přísad. A protože do sójové omáčky si namáčíme každý kousek sushi, za jedno posezení jí sníme víc než dost. Na to je dobré myslet při výběru sushi restaurace nebo samotné sójovky.
Aby sushi nebylo jídlem, které nám může více škodit než prospívat, je potřeba, abychom se - podobně jako u ostatních jídel - zajímali o jeho složení. V restauraci se také nebojte zeptat jakou sójovku používají, v obchodě si pak připlaťte za originál. Než do sebe cpát chemický koktejl, vyplatí se vychutnat si pravou chuť sushi se sójovou omáčkou dle původní receptury.