Teploty stoupají a čím dál častěji si lidé dopřávají v kavárně nebo jen tak s sebou na ulici některou z ledových káv místo té "obyčejné" kávy. Pokud jste i vy milovníci těchto osvěžujících ledových nápojů, zbystřete. Ne vždy je totiž ledová káva opravdu dobrou volbou.
Zatímco klasická káva a její varianty se připravují z pražených kávových zrnek, vody a mléka, u ledových káv nebo jí podobných nápojů, které se prodávají v kavárně, tomu tak nemusí být. První zmíněná kombinace totiž zaručuje, že tělu dodáte minimum kalorií a kofein váš organismus povzbudí. Oproti tomu ostatní ledové nápoje se sice prodávají společně s kávovými, ale oproti nim obsahují přesně to, čemu se ve zdravém jídelníčku chcete vyhnout.
Stačí si udělat chvilku a sledovat, z čeho takový ledový nápoj v kavárně připravují. Jestliže klasické frappé ještě je z kávy, ostatní příchutě jsou spíš mixem chemie, která ale chutná lahodně. Nejdřív odměrka prášku, k tomu možná ještě i trochu sirupu, rozmixovat s ledem a možná trochou mléka a je hotovo. Vlastně ne, aby byl takový ledový nápoj chutnější, musí se přidat topping a navrch pořádná porce šlehačky. Jedině taková bomba dokáže zaskočit mozek a vyvolat euforické pocity. Vy si tak zafixujete, že právě v kavárně jste dostali něco, po čem jste se cítili dobře.
Chuťově si tak sice dopřejete vynikající zážitek, horší je to ale s přínosností takového nápoje, co se jeho výživové hodnoty týká. Zejména různé příchutě, karamel nebo čokoláda navrch a šlehačka dokáží z celkem přijatelné pochoutky udělat tučnou a přeslazenou bombu.
Druhá stránka takových nápojů je tedy velké množství cukru, tuku, stabilizátorů a aromat. V jedné odměrce prášku, ze kterého se ledový nápoj připravuje, musí přeci být dost chuti, abyste se neodtrhli od ledového nápoje až do konce. A právě cukr a aromata chuť dodají, stabilizátory zajistí, že prášek vydrží déle být "chutným" práškem a rozpustí se i při nízké teplotě. Místo povzbuzujícího kávového nápoje s kofeinem vás v takovém ledovém nápoji nabudí dávka cukru.
Abyste měli představu, jak se liší takové ledové nápoje od klasické kávy, v tabulce najdete nutriční hodnoty několika vybraných oblíbených nápojů.
Energie (kcal) | Tuky (g) | Cukry (g) | Bílkoviny (g) | |
---|---|---|---|---|
Choco Frappé (střední, Mc Donalds) |
310 | 13 | 41 |
7 |
Mocha Frappuccino (Grande, Starbucks) |
400 | 15 | 64 | 5 |
Mocha Cooler (střední, Costa Coffee) |
370 | 5,5 | 74,5 | 5,3 |
Káva s mlékem bez cukru | 35 | 2,2 | 3,3 | 1,5 |
Zdroje: webové stránky jednotlivých společností
Jedna velká kostka cukru váží přibližně 10 gramů. Zkuste si schválně někdy dát jen tak 4, 6 nebo 7,5 kostek cukru a uvidíte, jestli vám budou chutnat stejně jako v ledovém nápoji.
Až si v parném dni budete chtít dopřát nějaké to osvěžení v oblíbené kavárně, doporučujeme vybrat si ledovou kávu. Tedy takovou, která se připravuje opravdu jen z kávy, mléka a ledu. K osvěžení nepotřebujete spoustu cukru a šlehačky, samotná ledová káva vás dokáže příjemně povzbudit a led vás ochladí a osvěží.
Samotné sladké ledové nápoje jednou za čas neuškodí. Je ale dobré vědět, co všechno obsahují a dopřát si je opravdu jen jednou za delší dobu. Vaše tělo mnohem více ocení rozumné pochoutky, kterými mu dodáte ty správné živiny. Inspirujte se třeba našimi dietními recepty.