Chutná vám sushi? Myslíte si, že je to dietní a zdravé jídlo? Pojďte s námi odhalit skutečnost!
Stačí se jen podívat, z čeho se sushi připravuje. Základem je bílá rýže vařená s přídavkem speciálního octu. Už jen toto činí z této oblíbené pochoutky zásobárnu sacharidů.
Dále se k přípravě sushi používají ryby - zejména losos a tuňák. Zatímco u tuňáka je z nutričního hlediska vše v pořádku (na 100 g obsahuje více než 23 g bílkovin a téměř žádné tuky), u lososa pozor na větší obsah tuků (cca 25 g tuku ve 100 g). Je potřeba zmínit, že ať ryby nebo zelenina je v sushi obsažena pouze v malém množství, a tedy nelze sushi považovat za zdroj vitamínů.
Pozor na sojovou omáčku! Správná sojová omáčka smí mít ve složení uvedeny pouze čtyři ingredience: sója, pšenice, voda a sůl. Žádnou chemii nebo zvýrazňovače! I tak je ale plná soli. Pokud si můžete vybrat, volte tedy sojovku se sníženým obsahem soli.
Naše rada ke konzumaci sushi? Nedávejte si ho na večeři a pokud vám to nevadí, vynechejte sojovou omáčku nebo si dejte tu se sníženým obsahem soli. A rozhodně nezapomeňte, že i v případě sushi platí: všeho s mírou!