Nejpopulárnějším doplňkem stravy sportovců je protein. Zejména těch, kteří posilují. Právě od něj si totiž slibují kvalitnější nárůst svalové hmoty. Rozpustit si proteinový prášek je také mnohem pohodlnější než nakupovat potraviny na protein bohaté a pak je nosit s sebou.
Zakladní protein se získává ze syrovátky. Obsahuje důležité aminokyseliny, které jsou nepostradatelné pro nárůst svalové hmoty. Syrovátka je ale také velmi snadno stravitelná, proto by neměla být samotným zdrojem proteinů jen ona.
Syrovátkový protein má obvykle dvě základní podoby:
- koncentrát - až 80% energetické hodnoty pochází z proteinu, zatímco samotný obsah proteinu může být různý (obvykle 30-85%)
- izolát - více než 80% energetické hodnoty pochází z proteinu
Jednoduše tak můžeme říct, že izolát je kvalitnější forma proteinu. Izolát je čistější, obsahuje méně přísad. Na druhou stranu, pro některé sportovce je přínosnější konzumovat koncentrát, ve kterém je lepší poměr sacharidů.
Druhy proteinu
Hydrolizovaný protein
Jak název napovídá, tento protein prošel procesem hydrolýzy a tedy (zjednodušeně řečeno) došlo k jeho rozpadu na řetězce známé jako peptidy a aminokyseliny. Obvykle více než 90% kalorií pochází u hydrolizovaného proteinu ze samotného proteinu. Tento protein je snadno stravitelný. Je také denaturovaný (zbavený veškerých nečistot) a je tedy považován za hypoalergenní. Obvykle se používá jako základ ve sportovní výživě v různých potravinách.
Kasein
Stejně jako syrovátkový protein, pochází i kasein z mléka. Najdeme ho obvykle v mléčných hrudkách - tedy např. v tvarohu. Kasein není tak lehce stravitelný jako syrovátkový protein. Je proto vhodný při hledání dlouhodobějšího efektu bílkovinné syntézy a zároveň snižuje rozpad bílkovin ve svalech. Je tedy dobrý při pomalejším, ale trvalejším nárůstu svalové hmoty.
Protein z bílku
Ne nadarmo jsou vajíčka jedním z nejoblíbenějších potravin sportovců, kteří se snaží nabrat svalovou hmotu. Právě v bílku vajíček je totiž obsažen protein, který se často používá i pro různé výživové doplňky vhodné i pro lidi, kteří nesmějí konzumovat mléčné výrobky, sóju nebo lepek.
Protein z rostlin
Další dobrou volbou pro všechny, kdo nemohou konzumovat laktózu nebo lepek, je sojový protein. Je dobře stravitelný a jedná se o komplexní protein. Protein se dá také získat z ostatních rostlin jako jsou hrášek, rýže nebo konopí. Rostliny neobsahují tolik proteinu, jejich zpracování a tedy i výsledný výrobek, bývají obvykle dražší.
Vybíráme protein
Na trhu se sportovní výživou najdete širokou škálu proteinů. Při jejich výběru se ale zaměřte na několik důležitých bodů:
- vysoká čistota proteinu - zaručuje, že výrobce se nebojí investovat do zpracování a vy tak máte kvalitní protein.
- žádná umělá sladidla - aspartam, acesulfam a další umělá sladidla mají diskutabilní účinky na zdraví. Efekt může být silnější při vyšší zátěži organismu, kterou posilování rozhodně je. Vyberte tedy takový protein, který je neobsahuje.
- každému sedne něco jiného - nebojte nejdřív vyzkoušet několik různých druhů proteinu. Tělo každého z nás snáší různé potraviny různými způsoby a je dobré vybrat si protein, který tělu bude plně vyhovovat.