Přemýšlíte, co vás příjemně osvěží během horkých dní nebo co si dáte na pití k nedělnímu obědu? Nekupujte přeslazené limonády, místo toho za stejnou cenu pořiďte ingredience a přichystejte si vynikající limonádu doma. Uvidíte, že si je zamilujete.
Nejen že si na nich pochutnáte, uděláte i něco pro své zdraví - všechny použité ingredience jsou přírodní. A navíc vám poděkuje tělo za dostatečný přísun tekutin, pitný režim je pro zdravý život velmi důležitý.
Tip 1: Okurková limonáda
V posledních letech je v českých restauracích hitem. Jak si ale připravit tu pravou?
Co potřebujeme?
- 1 salátová okurka
- 1 litr vody
- 2 lžíce třtinového cukru / medu
- 1/2 citrónu nebo limetky
Okurku oloupeme a nastrouháme ideálně rovnou do mísy najemno na struhadle. Poté zalijeme vodou a přisypeme 2 lžíce cukru. Přidáme stejné množství šťávy z citrusů a promícháme. Podle chuti přidáme cukr nebo citrusovou šťávu. Směs pak rozmixujeme tyčovým mixérem. Teď už jen stačí scedit přes sítko do džbánku nebo konvice a dát vychladit do lednice.
Tip 2: Zázvorová limonáda s pomerančem
V zimě nás tato kombinace krásně zahřála, v létě dokáže krásně osvěžit. A to bez použití jediného gramu cukru!
Co potřebujeme?
- 2 cm oddenku zázvoru
- 2 lžíce medu
- 1 litr vody
- 1 pomeranč
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zalijeme vroucí vodou a necháme cca 20 minut louhovat. Přes sítko přelijeme po vychladnutí do většího džbánku nebo konvice. Přidáme med, šťávu z pomeranče a pořádně rozmícháme. Dáme do lednice pořádně vychladit.
Tip 3: Jahodová limonáda z čerstvých jahod
Zejména na začátku léta, když seženete dobré české jahody za pár korun, se vyplatí přichystat si tuto lahůdku mezi nápoji.
Co potřebujeme?
- 500 g čerstvých jahod
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 litr vody
Čerstvé jahody umyjeme, odkrojíme vršek s lístky a spolu s citronovou šťávou pořádně rozmixujeme. Můžeme (ale není nutné) přecedit přes sítko. Zalijeme vodou, přidáme med a pořádně promícháme, až se med rozpustí.
Každou limonádu doporučujeme podávat ve vyšší sklenici s ledem. Na zdraví!
Článek publikován 6.6.2013, aktualizován 1.6.2019