Obvykle se flapjack připravuje pomocí velkého množství cukru (resp. zlatého sirupu v originále) a másla. My pro vás ale máme recept, který si vystačí s poloviční dávkou obojího a přesto bude osvěžující a chutný.
Co potřebujeme?
- 500 gramů ovesných vloček
- 5 polévkových lžic medu
- 150 gramů másla
- 1 vejce
- 2 banány
- kokosové vločky (nebo klidně brusinky, rozinky, kousky ořechů apod)
- špetku soli
Jak na to?
Flapjack se peče v troubě. Připravte si proto plech, vyložte ho pečícím papírem a troubu nechte předehřát na 180 stupňů.
Ovesné vločky nasypte do mísy. Pořádně je promněte rukou, aby se rozdrobily (ne však na úplnou mouku). V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni nechte rozpustit máslo s medem a špetkou soli. Banány rozmačkejte vidličkou.
Poté do mísy k ovesným vločkám přimíchejte máslo s medem, ihned i banány a kokosové vločky. Nakonec rozklepněte jedno vejce. Vše pořádně prohněťte rukou.
Na pečící papír pak tuto směs na flapjack rozprostřete, aby byla vysoká cca 2 cm. Pečte v troubě přibližně půl hodiny, až flapjack zhnědne. Po vyjmutí z trouby ihned nakrájíme na tyčinky.
Flapjack si pak můžeme s sebou brát na výlety, jako svačinku po posilování nebo sportu nebo jen tak na svačinu.