Kolagen je bílkovina
Kolagen je důležitý pro správnou funkčnost našeho těla. Produkují ho buňky chrupavky, buňky vaziva, ale i kostí a kůže. Je jednou z bílkovin, které si tělo samo vyrábí, pokud má ve stravě dostatek živin - produkci kolagenu pomáhají zejména plnohodnotné bílkoviny, tedy ty přijaté v živočišné stravě (maso, mléčné výrobky) a vitamíny C a skupiny B. Aby tělo správně fungovalo, potřebuje samozřejmě i ostatní vitamíny a minerály.
Potraviny bohaté na vitamín C
Silný antioxidant, nepostradatelná živina pro naše tělo. To je vitamín C. Právě on je nezbytný správný vývoj těla i jeho regeneraci. Vitamín C také podporuje produkci kolagenu a díky tomu udržuje zdravou pokožku, vazy a šlachy, žíly a cévy, ale i chrupavky. Artritida ale kolagen likviduje a s jeho úbytkem dochází k zánětům a bolestem kloubů.
Zelenina a ovoce jsou nejlepším přírodním zdrojem vitamínu C. Do jídelníčku proto zařaďte ze zeleniny třeba brokolici, špenát, papriku nebo kysané zelí. Z ovoce si dopřejte citrusové plody, jablka nebo třeba jahody. Aby obsah vitamínu byl v ovoci a zelenině co nejvyšší, volte radši lokální potraviny, které nemusí absolvovat dlouhou cestu a skladování. Ideální je pak bio kvalita bez různých chemických hnojiv a postřiků.
Potraviny bohaté na vitamín B3
Vitamín B3, známý také jako niacin, je účastníkem řady procesů v těle. Jedním z nich je třeba přeměna živin z jídla na energii. Vitamín B3 také podporuje procesy tvorby kolagenu v těle.
Niacin najdete např. v kvasnicích, játrech, libovém drůbežím masu, masu tuňáka, lososa nebo v slunečnicových semínkách a luštěninách.
Potraviny bohaté na měď
Měď se jako důležitý minerál podílí na vzniku nových červených krvinek, melaninu a kolagenu. Dostatek potravy bohaté na měď tak přispívá i k zvýšení produkce kolagenu v těle.
Měď obsahují potraviny jako je listová zelenina, čočka, ořechy, kakao, nebo třeba i ústřice.
Dopřejte si vepřové koleno i s kůží
Místo přípravků, které obsahují koncentrovaný umělý kolagen, si také občas dopřejte kůži a kližky třeba vepřového kolena. Právě ony obsahují velké množství kolagenu živočišného původu a vy tak svým kloubům dodáte v nejpřirozenější podobě to, co potřebují. Když se koleno peče nebo vaří, nemusíte k němu přidávat žádný další tuk. A bez toho, abyste ho přelili nějakou přesolenou nebo mastnou omáčkou, můžete si ho jednou za čas bez obav dopřát.
Křupe a lupe vám občas v kloubech nebo dokonce vás klouby i bolí? I tyto problémy můžete mírnit pomocí správných potravin.
Článek publikován 13.3.2014, aktualizován a doplněn 2.2.2020