Sežeňte si poctivé selské mléko. Ne to ze supermarketu, které připomíná spíš bílou vodu. Na tvaroh potřebujete skutečné, pravé mléko. Ideální je pro něj zajít na farmářské trhy nebo do mlékomatu.
Jak na domácí tvaroh
Máte mléko? Výborně. Dalším krokem při výrobě tvarohu je nechat toto poctivé mléko zkysnout. Tedy žádná lednička, hezky ho nechte venku pár dnů. Až ve chvíli, kdy se na něm bude tvořit syrovátka (vypadá jako žlutá voda), je čas konečně něco dělat. Mléko přelijeme do hrnce a na opravdu velmi mírném plameni ohřejeme na maximálně 40 stupňů. Teplota nesmí být vyšší, aby se důkladně vysrážely bílkoviny a vznikl v mléce tvaroh. Právě teplotou vaření můžete ovlivnit výslednou konzistenci tvarohu - vyšší telota znamená tvrdší tvaroh, nižší teplota pak tvaroh mazlavější.
Při správném vaření se začnou objevovat hrudky tvarohu, vy občas mléko promíchejte (tedy nemíchejte neustále). Jakmile máte v mléce hrudky tvarohu, vypněte vařič. Mléko s tvarohovými hrudkami slijte přes plátno (např. čistá utěrka). V plátně se zachytí tvaroh. Vy z něj nechte pořádně odkapat všechnu syrovátku.
Hotovo, domácí tvaroh je připravený. Dobrou chuť!