Cizrnové lasagne - luxusní zdravý oběd

Budete se olizovat jak vy, tak on. 

Více informací, čím je cizrna tak prospěšná, najdete v tomto článku.


Co potřebujeme?

  • 300 g suché cizrny
  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • bazalku
  • oregano
  • česnek
  • pláty lasagní
  • mozarellu (125g)
  • olej na vymazání zapékací mísy

Na bešamel:

  • 40 g mouky
  • 40 g másla
  • 400 ml mléka
  • muškátový oříšek

Jak na to?

Na sobotní oběd budeme potřebovat namočit cizrnu už dnes, v pátek. Cizrnu je nejlepší nechat namočenou alespoň 12 hodin, aby se pak uvařila velmi rychle.

Před samotnou přípravou lasagní slijeme vodu, ve které cizrna stála a napustíme novou, čerstvou. Cizrnu na mírném plameni vaříme cca 30 - 40 minut (podle doby namáčení) a doporučuje se průběžně sbírat pěnu, která při vaření vzniká.

Jakmile je cizrna dostatečně měkká, slijeme vodu, do hrnce přidáme pasírovaná rajčata, bazalku a oregáno, prolisujeme česnek a pořádně rozmixujeme tyčovým mixerem. Kořeníme podle své chuti - cílem je, aby nám tato směs chutnala, až ji budeme mít na talíři zapečenou s lasagni.

Připravíme si bešamel. V hrnci necháme rozpustit máslo. Poté za stálého míchání přisypáváme mouku. Mírně orestujeme a zalijeme mlékem. Pak už jen dokořeníme muškátovým oříškem, kdo chce, může i pepřem a mícháme, na mírném plameni, dokud směs nezhoustne a nezíská konzistenci pudinku.

Zapékací mísu vymastíme trochou oleje. Na něj klademe pláty lasagní, pak cca centimetr cizrnovorajčatové směsi a navrch bešamel. Takto vrstvíme, dokud máme co. Úplně navrch doporučujeme nakrájet mozzarellu na tenké plátky.

Cizrnové lasagne pak necháme zapéct při 180 stupních cca 30 - 40 minut, než mozzarella na porchu zhnědne.

Hotovo, dietní oběd je hotový. Nechte si chutnat!

Všimněte si, že jsme v dnešním receptu nepoužili ani špetku soli a přesto jídlo chutná výtečně. Je tedy vhodné nejen pro vegetariány a labužníky, ale i pro všechny, kdo zápasí s vysokým tlakem a musí si hlídat množství soli ve stravě.


Tyto recepty také vyzkoušejte: