Než se vrhneme na samotný recept, musíme zmínit i něco málo o samotném celeru. Právě celer má totiž spoustu zdraví prospěšných účinků, které je dobré zmínit. Nejznámější je asi jako přírodní afrodiziakum pro muže. Ale jeho prospěšnější účinky jsou antibiotické - pomáhá tělu zbavit se škodlivých bakterií a plísní v ústech, v žaludku a střevech. Léčí trávení a stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Je dobrým pomocníkem při chorobách ledvin a močového měchýře. Zároveň ale odvodňuje organismus, je potřeba ho tedy konzumovat s mírou.
Co potřebujeme?
- bulvu celeru
- slunečnicový nebo řepkový olej
- vejce
- mouku
- sýr (eidam, gouda)
- mléko
- pepř
- sůl
Jak na to?
Z bulvy celeru okrájíme vrchní slupku a nakrájíme ji na cca centimetr tlusté plátky. Ty lehce osolíme a opepříme (dle chuti).
Nejprve si nastouháme sýr. Vidličkou rozkvedláme vajíčko (vajíčka, podle množství celerových placek), přisypeme strouhaný sýr a přilijeme trochu mléka. Pořádně promícháme. Celerové placky poté obalujeme v této směsi a následně v mouce.
Olej rozpálíme na pánvičce a na něm pak smažíme celerové plátky do zhnědnutí těsta.
Hotovo, smažený celer je hotový. Vychutnejte si ho třeba s bramborem a domácí tatarkou.
Dobrou chuť.