Mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout, omezuje příjem potravy na minimum. Hodně z nich také vynechává svačiny a myslí si, že díky tomu rychleji zhubnou. Možná opravdu zhubnou, ale ne o tolik rychleji, jak čekají. Víme, proč je dobré svačit.
Snídáte v sedm, obědváte kolem dvanácté. Mezitím si v práci stihnete dát kafe a po něm následuje obvykle chuť na sladké. Zaháníte ji tím, že si do kávy dáte rovnou cukr a věříte, že do oběda toto bude bohatě stačit. Škoda, že vaše tělo nemůže mluvit. Řeklo by vám, co si o takovém způsobu stravování myslí.
Kdy svačit
Pokud neberete své zdraví na lehkou váhu, pak už víte, že se doporučuje rozvrhnout si jídla v odstupu 2 - 3 hodin v průběhu celého dne. Snídáte-li v sedm ráno, pak je dobré dopřát si svačinu kolem 9 - 10 hodiny a oběd kolem 12 - 13 hodiny. Odpolední svačinou se zasytíte před odchodem z práce (kolem 15 hodiny) a dobře zvolená svačina vás udrží bez pocitu hladu až do večeře.
I pokud musíte fungovat v jiném režimu - např. pracujete na směny - měli byste si dopředu naplánovat jídla tak, abyste v průběhu pracovní doby nehladověli. Svačiny do tohoto režimu skvěle zapadají.
Proč svačit
Už jen proto, aby se vám podařilo lépe zhubnout. Právě svačiny jsou ona "mezijídla", která nás dostatečně zasytí a dodají energii na dalších pár hodin, než si dopřejeme větší jídlo. V tom se skrývá hlavní přínos svačiny - zasytit tělo natolik, abychom během dalších hodin neměli "žravku" nebo-li chuť na cokoliv jen proto, že nám vyhládlo. Svačina také v kombinaci s ostatními jídly může dodat tělu vitamíny, minerály a živiny, které potřebujeme.
Pokud nesvačíte a jíte jen snídani - oběd - večeři, vaše tělo spotřebovává pár hodin glukózu, kterou jste mu dodali jídlem. Poté, když ji vyčerpá, hladina krevního cukru klesne pod určitou hranici a tělo vyšle signál hladu. Vy postupně dostáváte chuť na něco k jídlu, ideálně sladkého. Když tento signál ignorujete, cítíte se být více nesoustředění, pomalejší a roztěkanější. Není lepší zůstat "v pohodě" celý den?
Dobře zvolená svačina:
- dostatečně zasytí
- pomůže ochránit před chutí sníst cokoliv
- dodá tělu živiny, minerály a vitamíny
- nezvyšuje prudce hladinu krevního cukru
- dodá energii
Co svačit
Svačina neslouží k tomu přejíst se. Naopak by měla být lehkým, dobrým jídlem, na které se budete těšit a které vás, resp. vaše zažívání, nezatíží a nezpomalí vás to ve vaší činnosti. Při výběru svačiny proto dávejte pozor na její složení. Správná svačina by měla obsahovat dostatek bílkovin, zdravých tuků, sacharidů (ale ne cukru) a vlákniny. Lepší než obecný popis bude ukázat si několik tipů, co svačit:
- bílý jogurt s ovesnými vločkami a kousky ovoce
- plátek celozrnného chleba s kvalitní šunkou
- tvaroh s ovocem
- plátek celozrnného chleba se sýrem cottage
- hrst ořechů a mandlí
- pro ty, kdo nemají čas: ořechová tyčinka (ano, dá se sehnat i slazená medem)
- pro ty, kdo mají jen trochu času: instantní ovesná kaše
Jak svačit
Na svačinu si vyhraďte pár minut, kdy zmizíte z kanceláře nebo pracoviště a v klidu si ji budete moct vychutnat. Odložte mobil, tablet, noviny a soustřeďte se na chuť, kterou vám svačina dává. Právě v umění vychutnat si jídlo také spočívá tajemství spokojenosti. Když si svačinu dostatečně umíte vychutnat, zasytí vás nejen fyzicky, ale i psychicky.
Pokud jste na cestách nebo "opravdu" nemáte na svačinu moc času, stačí vám i minuta, abyste snědli ořechovou tyčinku. I tak si ji najděte a na chvilku zvolněte.
Svačiny v rámci celodenního zdravého jídelníčku pomáhají udržovat tělo v kondici. Dodávají mu energii a zároveň chrání před hladověním a nutkáním sníst vše, co vám přijde pod ruku. Společně se zdravým pohybem jsou pak svačiny dobrým pomocníkem při hubnutí nebo udržování se v kondici.