Četli jste někdy složení tavených sýrů kupovaných běžně v obchodě? Ani ho radši nečtěte. Lepší je stejně udělat si tavený sýr doma z tvarohu a přísad podle své chuti. Máte tak jistotu v tom, co jíte a navíc si neskutečně dobře pochutnáte.
Do prodávaných tavených sýrů se totiž přidávají různé druhy tavících solí a dále konzervantů, aby sýr déle vydržel. Je také potřeba takové sýry dochutit, proto nakonec kupujeme vlastně přesolenou a trochu chemickou směs. Oproti tomu k přípravě taveného sýru doma potřebujeme jen tvaroh, jedlou sodu a příchuť podle toho, co máme rádi.
Co potřebujeme?
- odtučněný tvaroh
- lžičku jedlé sody
- lžíci másla
- špetku soli
- cokoliv podle své chuti na dochucení (žampiony, šunku, pažitku,...)
Jak na to?
Tvaroh v míse smícháme se lžičkou jedlé sody a necháme v chladu v ledničce odležet přibližně deset minut. Během této doby soda působí jako tavící sůl a z tvarohu se díky ní stane hmota podobná tavenému sýru. Po deseti minutách přimícháme lžíci másla a tavený sýr zbývá už jen dochutit.
Fantazii se meze nekladou, proto opravdu zvolte to, na co máte chuť - kousky šunky, pažitka, žampióny bývají nejčastější příchutě. Ale i takové kousky klobásy nebo osmahnutá cibulka dodají domácímu tavenému sýru vynikající chuť.
Stačí už jen namazat na plátek celozrnného chleba a můžete si domácí tavený sýr plně vychutnat.
Dobrou chuť!