Co potřebujeme?
- Kořen křenu
- Mouku
- Olej
- Mléko
- Hovězí kýtu
- Brambory (nebo zeleninu, podle vaší chuti)
- Sůl
- Pepř
Jak na to?
Podle ingrediencí sami vidíte, že tentokrát je k přípravě jídla potřeba jen několika běžných surovin a dobré hovězí maso. Nemusíte tak utrácet peníze za spoustu ingrediencí, vystačíte si s málem.
Ideální pro dietní způsob přípravy masa, zeleniny nebo brambor je parní hrnec. Navíc je taková příprava naprosto jednoduchá - jen nalijete vodu, vložíte do parního hrnce suroviny a zapnete. Po několika (nejdéle několika desítkách) minutách je hotovo. Bez jakéhokoliv vaření, smažení, potřeby dalších pomůcek.
My jsme vyzkoušeli tuto snadnou přípravu v parním hrnci přímo na bramborách a hovězí kýtě. Obojí si zachovalo skvělou chuť a maso bylo krásně šťavnaté. Ale popořadě.
Hovězí kýtu nakrájejte na plátky. Lehce je z obou stran osolte a opepřete - koření můžete prsty vetřít do masa. Brambory vybereme ideálně menší, necháme je ve slupce, pouze je opláchneme. Obojí pak můžeme připravit v parním hrnci - menším bramborám stačí 20 minut, hovězímu masu o 10 minut více.
Mezitím si v klidu připravíme křenovou omáčku. Bez použití smetany, pouze s křenem, mlékem a zápražkou z mouky a oleje. Kořen křenu oškrábeme škrabkou na brambory. Poté nastrouháme na jemno na struhadle.
V hrnci smícháme olej s hladkou moukou, aby vznikla kašovitá hmota. Za stálého míchání zlehka opražíme a poté zalijeme mlékem. Použijeme tolik mléka, aby vznikla krémová konzistence. Do takto připravené omáčky přidáme křen, trochu soli a za stálého míchání necháme chvilku povařit.
Po půlhodině máme hotovo a můžeme servírovat. Šťavnaté hovězí maso s vynikajícími bramborami a chutnou křenovou omáčkou.
Dobrou chuť!