Máte chuť na pořádný masový pokrm? Co třeba lasagne s boloňskou omáčkou? K nim potřebujete kvalitní libové hovězí maso a vyčarujete poměrně snadno vynikající oběd nebo večeři.
Máte hlad? Jdeme na to!
Co potřebujeme?
Na přípravu masa s boloňskou omáčkou:
- 0,5 kg mletého libového hovězího masa
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 500 g rajského protlaku
- olej
- pepř
- sůl
- oregáno
- bazalka
- lžička sojové omáčky
Na bešamel:
- 50 g másla
- 50 g mouky
- 400 ml mléka
- muškátový oříšek
- pepř
A ještě:
- pláty lasagní
- sýr (eidam, gouda)
- mozzarella (balení 125 g)
Jak na to?
Tentokrát je surovin více. O to lépe budou lasagne chutnat. Přesvědčíte se za chvíli sami.
Maso s boloňskou omáčkou
Na začátek nakrájejte cibulku na kostičky. Ve woku nebo vyšší pánvi rozpalte olej a cibulku na něm nechte zesklovatět. Pak přidejte mleté hovězí a míchejte a míchejte a míchejte, aby se pořádně orestovalo. Okořeňte ho pepřem, solí.
Jakmile je orestované, přidejte rajský protlak a pořádně promíchejte s masem. Prolisujte česnek, přidejte oregáno a bazalku a dochuťte podle vašeho přání. Maso promíchávejte a pouze krátce nechte povařit.
Bešamel
V hrnci nechte rozpustit máslo. Do něj pak za stálého míchání přisypte mouku a nechte chvíli (pořád mícháte) osmažit. Jíšku pak zalijte mlékem, okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a podle chuti špetkou soli a vařte na mírném plameni, než bude mít bešamel krémovější (pudingovou) konzistenci.
Zapékání
Zapékací mísu vymažte trochou oleje, na spodek položte pláty. Na ně navrstvěte cca 1 cm vrstvu masa s omáčkou. Na něj poklaďte na tenké plátky nakrájenou mozzarellu. Na ni pak opět pláty, maso s omáčkou a na něj vrstvu bešamelu. Bešamel pak zasypte strouhaným sýrem.
Dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte cca 45 minut.
Pak už jen podávejte. Jakmile lasagne s boloňskou omáčkou vytáhnete z trouby, rozvoní se po celém bytě a málokdo té vůni (i chuti) odolá.
Dobrou chuť.
Vyzkoušejte i další naše recepty: