Co si dát (nejen) o víkendu, aby takové jídlo splňovalo podmínku, že bude dobré, zdravé a přitom dietní? Máme pro vás snadný tip na krůtí nudličky se zeleninou a rýží.
Jak to vlastně v těch čínských restauracích dělají, že mají maso i zeleninu tak křupavé?
Co potřebujeme?
- cibule
- baby karotka
- zelené fazolové lusky
- 1 dcl voda
- 1 polévková lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce jablečného octu
- 1 čajová lžička naturamylu
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- rýže (recept, jak ji nejlépe uvařit, najdete zde)
- kari koření
- sůl
- pepř
- olej
- wok
Jak na to?
Kouzlo křupavého masa a zeleniny spočívá v jeho přípravě ve woku. Díky jeho tvaru se totiž ve woku restuje nebo smaží jídlo lépe. Při přípravě jídla ve woku také nezapomeňte olej, který použijete, opravdu pořádně rozpálit. Právě v rychlém orestování při vysoké teplotě je kouzlo toho, že zelenina zůstane křupavá.
Jdeme nejdříve na omáčku - v deci vody rozmíchejte cukr, ocet a naturamyl. Dejte povařit. Jakmile začne voda vřít, stáhněte na mírný plamen, přidejte sojovou omáčku a povařte jen krátce.
Předvařte si v osolené vodě baby karotku a fazolky. Stačí cca 5 minut, aby lehce změkly. Krůtí prsa mezitím nakrájejte na nudličky, cibuli přeřízněte napůl a pak nakrájejte na "nudličky".
Ve woku rozpalte olej. Na něm nechte zesklovatět cibuli. Následně přidejte krůtí nudličky. Právě krůtí maso se ve woku restuje dobře a hlavně rychle. Jakmile se orestuje ze všech stran, okořeňte ho solí, pepřem a kari kořením, aby dostalo tu správnou chuť.
K masu pak hned přidejte baby karotku a fazolky a za stálého míchání restujte na prudkém plamenu další cca 3 minuty. Nakonec přidejte omáčku a nechte povařit.
Hotovo, můžete podávat. Ideálně s rýží uvařenou podle našeho receptu.
Nechte si chutnat.