Dali jste si na Nový rok čočkovou polévku, abyste byli i letos hodně bohatí? Udělali jste dobře, a to i pro své zdraví. Právě čočka je známá ve zdravém jídelníčku jako luštěnína obsahující velké množství vlákniny.
My vám dáme tip na recept, jak takovou "čočkovku" připravit, abyste se jen olizovali.
Co potřebujeme?
Uvedené použité suroviny jsou na 500g balení čočky - takové množství vám vystačí na 10 - 12 porcí polévky.
- čočka
- cibule
- olej
- 2 mrkve
- 2 kořeny petržele
- 2 kvalitní párky nebo 50g uzeného masa
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- ocet
Jak na to?
Čočku namočte do vody a nechte klidně přes noc odstát, aby změkla. Před samotným vařením vodu slijte, čočku propláchněte a na polévku použijte novou vodu.
Cibulku nakrájejte na drobno, párek nebo uzené maso také. Mrkev a petržel nastrouhejte na jemno.
Cibulku nechte zesklovatět v hrnci na oleji, přidejte maso nebo párek a chvilku poduste. Zalijte čočkou, přidejte nastrouhanou mrkev s petrželí, prolisujte česnek a pořádně promíchejte. Nechte povařit alespoň půl hodiny, než se chuti spojí a čočka bude krásně měkká.
Až téměř na konci okořeňte - solí, pepřem a trochou octa podle chuti. Po ochucení nechte povařit už jen minutu a máte hotovo.
Čočkovou polévku si vychutnáte v průběhu celého roku, ne jen tradičně na Nový rok. Čočka je totiž potravinou, která by ve vašem zdravém jídelníčku neměla chybět.
Dobrou chuť!
Tyto články vás také zajímají:
- Čočka - vláknina v praktickém balení
- Čočka s volským okem - tradiční recept
- Přehled zdravých potravin pro začátečníky