Čím nahrazují tradiční večeři a co jim chutná?
Tradiční štědrovečerní večeře se obvykle skládá z masa a bramborového salátu, do kterého se často přidává majonéza nebo vejce, občas i uzenina. Kapr, řízek nebo klobása se navíc obaluje v trojobalu (mouka + vejce + strouhanka). Pro vegetariány a hlavně pro vegany taková večeře - ač tradiční a postní - tedy nepřipadá v úvahu. Zatímco vegetariáni nejedí "pouze" maso, vegani se vyhýbají všem potravinám živočišného původu. Takže ani vejce v salátu, ani majolka pro ně nepřipadají v úvahu.
Bramborový salát
Bramborový salát mohou vegani připravit i bez vajec a bez majolky. Mrkněte třeba na náš recept - v něm jsme majolku nahradili bílým jogurtem a když jej správně dochutíte, téměř nepoznáte rozdíl oproti klasickému bramborovému salátu. A kdyby vám chyběla majonéza, snadno seženete i bezvaječnou. Místo vajec se do takové majonézy přidává soja v různých úpravách nebo slunečnicová semena a olej.
Co to maso?
Pro někoho nepředstavitelné, pro vegetariány a vegany ale stejně chutné na Štědrý večer je osmažit si nebo upéct některá sojová masa dochucená třeba i kořením na ryby. Sojová masa jako tofu, seitan, tempeh jsou okořeněná prý stejně dobrá jako opravdové maso. Případně si vegetariáni mohou dopřát různé druhy sojových karbanátků.
Většina vegetariánů se také inspiruje u našich předků, než se z kapra stala tradice. Ti připravovali sváteční štědrovečerní večeři z luštěnin, hub, jahelníku a medu. Nejčastěji taková večeře vypadala nějak takto: luštěninová polévka, houbový kuba, medové pukance s mákem a jahelník. Případně mezi chody nechyběl ani nákyp s houbami.
Sami vidíte, že taková tradiční štědrovečerní večeře se dá připravit tradičně i bez masa.
Co jste měli k štědrovečerní večeři letos vy?