Milujete tu vůni, když si v mikrovlnce uděláte popcorn a jetě za tepla roztrhnete pytlík s kukuřicí? Hluboký nádech, nasát máslovou vůni a pak už si jen nabrat hrst popcornu a vychutnat tu slanou chuť...
Právě tím si ale můžete zničit zdraví. Nebudeme vás děsit a rovnou v dnešním článku vysvětlíme, co vám hrozí a proč.
Popcorn pod drobnohledem
Samotný popcorn do mikrovlnky se nejčastěji skládá z:
- kukuřice
- olej rostlinný nebo ztužený tuk
- sůl
- aromata
- konzervanty
Zatímco kukuřice by byla samotná ještě v pořádku, přidáním oleje a soli z ní uděláme potravinu ne moc vhodnou k časté konzumaci. Navíc, když se přidají různá chemická aromata a konzervanty.
Ve 100 gramové porci popcornu se pak skrývá cca 400 kalorií, 7 - 10 gramů bílkovin, 40 - 50 gramů sacharidů a 15 - 20 gramů tuku.
Co na popcornu může škodit?
Právě aromata, díky kterým popcorn při přípravě (zahřátí) tak krásně voní mohou při dlouhodobém vdechování způsobit tzv. popcornovou plíci - tedy bohužel nevratné poškození dýchacích cest. Popcornová plíce je forma onemocnění plic, projevující se dušností, kašlem a ztíženým dýcháním. Mohou jí podle všeho způsobovat zejména výpary diacetylu, aromatické látky, která dodává propcornu onu máslovou vůni.
Právě na to doplatil Američan Wayne Watson, který měl popcorn dlouhá léta v oblibě (a rád nasával jeho vůni). Právě ten v roce 2012 vysoudil na výrobci popcornu 7,2 milionu dolarů za to, že nevěděl o nebezpečí, které mu při vdechování vůně popcornu hrozí. Ale ani vysouzené peníze mu už zdravé plíce nevrátí.