Česnečka - ideální polévka po Silvestru

Navíc česnek samotný je známý jako přírodní antibiotikum. Když si ho dopřejete v podobě silné polévky, zahřejete se a zároveň uděláte něco pro své zdraví.


Co potřebujeme?

Na polévku

  • 4 brambory
  • sůl
  • pepř
  • 50 g kachního nebo husího sádla 
  • 2 krajíce chleba
  • majoránka 
  • 10 stroužků česneku

Do talíře

  • sýr (eidam, gouda,...)
  • šunku

Jak na to?

Brambory si nakrájíme na kostičky.

V hrnci rozehřejeme sádlo. Doporučujeme investovat peníze do pravého kachního nebo husího sádla, to bývé dostatečně silné a chutné - pro česnečku ideální.

Na sádle osmažíme bramborové kostičky - promícháme tak, aby se osmažily ze všech stran, ale ne tolik, aby se rozpadly. Posolíme a zalijeme cca litrem horké vody. Vaříme do změknutí. Těsně před koncem přidáme majoránku, prolisujeme česnek a dosolíme, dopepříme podle chuti. Vypneme plamen a necháme dojít.

Mezitím na pánvičce a sádle osmahneme na kostičky nakrájený chléb.

Do talíře podle chutí nakrájíme na kostičky sýr a šunku. Pokud chceme polévku ještě ostřejší, můžeme prolisovat do talíře i stroužek česneku.

Takto připravený talíř zalijeme horkou polévkou a navrch nasypeme kostičky chleba. Silná a vynikající česnečka nám po Silvestrovských oslavách okamžitě pomůže "vzmužit" se a díky šunce a sýru dodáme tělu i potřebné bílkoviny.

Dobrou chuť.


Na (nejen) Silvestrovskou party se bude hodit: