K Vánocům a zimě obecně patří oblíbený nápoj - vaječný koňak. Ten tradiční kupovaný bývá obvykle přeslazený a plný kalorií, aby sladká chuť co nejvíce ovlivnila vaše vnímání.
Pojďte si vaječný likér radši připravit doma a dochutit podle sebe. Vybrali jsme pro vás recept na tradiční vaječný likér, jak se připravuje v cizině a ve kterém není potřeba tolik sladkých přísad a přitom si zachová svou vánoční chuť.
Co potřebujeme?
- 6 vajec
- 2 hrnky mléka
- 1/3 hrnku cukru
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce bourbonu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- špetka mletého muškátového oříšku
Jak na to?
Vejce našlehejte společně s cukrem v hrnci. V druhém hrnci pak povařte mléko s vanilkovým extraktem a muškátovým oříškem a jakmile se začne vařit, dejte hrnec pryč ze sporáku. Mléko pak za stálého míchání pomalu přilévejte k vejcím s cukrem a nechte tento krém vychladnout. Nakonec stačí přidat rum a bourbon, promíchat a vaječný likér je hotový.
Jak připravujete vaječný likér vy? Klasicky "po česku" za pomocí salka nebo máte radši odlehčenou verzi "vajčeňáku"?
Vyzkoušejte také další naše vánoční recepty.