Burčák může příjemně překvapit i zdravotně

Burčák je vlastně částečně fermentovaná hroznová šťáva. A co že to fermentování znamená? Jedná se o přírodní proces, při kterém kvasinky přeměňují cukry z hroznů na alkohol a oxid uhličitý. Tento proces začíná ihned po vylisování hroznů a trvá několik dní až týdnů. Burčák je dostupný pouze krátkou dobu, obvykle od srpna do října, a jeho chuť se mění v závislosti na stupni fermentace – od sladké šťávy až po nápoj s vyšším obsahem alkoholu. I když se ale cukry přemění, kalorie nezmizí. Naopak kalorická hodnota burčáku se pohybuje kolem 70-100 kcal na 100 ml, zatímco jablečná šťáva má přibližně 46 kcal na 100 ml.

Věděli jste, že burčák je bohatý na vitamíny skupiny B? Ty jsou důležité pro správné fungování nervového systému a metabolismu. Navíc obsahuje minerály jako draslík, hořčík a železo, které jsou pro naše tělo nezbytné. Díky přítomnosti kvasinek a bakterií mléčného kvašení může burčák působit jako přírodní probiotikum. To může přispět k lepšímu trávení a podpoře zdravé střevní mikroflóry. Kdo by si nechtěl dopřát něco, co prospívá našim střevům? Hrozny jsou bohaté na antioxidanty, jako je resveratrol, který má protizánětlivé a kardioprotektivní účinky. Konzumace burčáku tedy může přispět k ochraně srdce a cév. Takže si můžete užívat burčák a zároveň chránit své srdce!

I když je burčák mladý nápoj, obsahuje alkohol, jehož množství se zvyšuje s fermentací. Nadměrná konzumace může vést k intoxikaci a dlouhodobě k poškození jater a dalších orgánů. Takže pozor na množství, které vypijete! Burčák obsahuje vysoké množství přírodních cukrů, což může být problém pro osoby s diabetem nebo ty, kteří se snaží kontrolovat svou hmotnost. Pokud si hlídáte příjem cukrů, mějte toto na paměti. Burčák je náchylný k rychlému kazení a může obsahovat škodlivé mikroorganismy, pokud není správně skladován. Je důležité kupovat burčák od důvěryhodných prodejců a konzumovat ho co nejdříve po zakoupení. Nikdo nechce riskovat zdravotní problémy kvůli špatně skladovanému nápoji.

Jak Burčák Konzumovat?

Doporučuje se pít burčák v malých množstvích, ideálně jako součást jídla. Užijte si ho, ale nepřehánějte to. Uchovávejte burčák v chladničce a spotřebujte ho do několika dnů od zakoupení. Čerstvost je klíčová! Vyhněte se kombinaci burčáku s těžkými a mastnými jídly, která mohou zatížit trávení. Lehčí jídla jsou lepší volbou.

Burčák je lahodný a tradiční nápoj, který může nabídnout řadu zdravotních benefitů, pokud je konzumován s mírou. Je důležité být si vědom rizik spojených s jeho konzumací a dbát na kvalitu a čerstvost nápoje. Užijte si burčákovou sezónu zodpovědně a vychutnejte si všechny jeho chutě a vůně!