Na co na sebe mazat drahé "anti-age" krémy, když některé potraviny mají na organismus účinek mnohem lepší. Krémy vyhlazují díky chemii vrásky na povrchu pokožky, ale nebojují proti stárnutí organismu. Zato potraviny, které dnes zmíníme obsahují živiny, díky kterým nestárne tak rychle nejen pokožka, ale celé tělo.
1. Borůvky
Když je seženete, dodáte tělu porci vlákniny, vitamínů a minerálů. Zároveň ale také obrovské množství antioxidantů, které podpoří hlavně fungování mozku a podílejí se na ochraně kůže proti stárnutí.
2. Divoký losos
Jak stárneme, postupně ochabuje i funkce mozku. Podle vědců ale právě divoký losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, díky které jsou pro lepší fungování mozku a paměti nezbytné. Stejně tak pomáhají při zdravém fungování očí, kloubů, srdce, ale i kůže.
3. Pistácie
Tyto malé oříšky jsou nejen nutričně bohaté, ale oproti jiným ořechům mají jednu velkou výhodu - až k vám se dostanou ve skořápce i slupce. A když zaměstnáte ruce loupáním ořechů a jíte je tak pomaleji, dokážete jich zkonzumovat méně, než mozek vyšle signál spokojenosti a nasycenosti.
4. Ovesné vločky
Divíte se, že vločky pomáhají nestárnout? Je tomu tak! Jsou bohaté na vlákninu a právě vláknina vás dokáže zasytit a brání tak cpaní se různými sladkostmi. Právě proto jsou ovesné vločky dobrou potravinou, pokud si chcete udržet štíhlou postavu i ve středním věku.
5. Červené víno
Čtete dobře, nespletli jsme se. Červené víno totiž obsahuje silný antioxidant resveratol. Zatím je prokázané laboratorními pokusy, že resveratol pomáhá bojovat proti odumírání buněk v srdci a v mozku. Samozřejmě ale nesmíte konzumovat víno ve velkém.
6. Špenát
Když občas použijete listy špenátu jako součást jídla, jednoznačně pro sebe uděláte dobrou věc. Špenát kromě vitamínu C také obsahuje antioxidant lutein - přesně ten, který je dobrý proti stárnutí a často je promován i v reklamách.
7. Skořice
V zimě se používá hodně často - ať už jako koření do pečiva nebo jako příchuť do nápojů. A to je dobře. Skořice totiž pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru a inzulínu v krvi a to vede k lepšímu zpracování jídla a menšímu ukládání tuků. Skořice je také silný antioxidant.
Tyto články vás také zajímají:
- Potraviny, které se vám vyplatí dát při nákupu do košíku
- Potraviny, které vám pomohou být štíhlými
- Vše o označování pečiva - nenechte se oblbnout