Pojďte se tedy s námi podívat na srozumitelný přehled, který můžete mít v hlavě při výběru vína během vaší další návštěvy restaurace, obchodu, sklípku nebo vinotéky.
Úvodem chceme zdůraznit, že nenabádáme k pití alkoholických nápojů, jen o nich konstatujeme fakta.
Znáte to. Vyrazíte večer do baru nebo hospody, ostatní popíjejí a vy máte chuť dát si také nějaký alkoholický nápoj. Rozmýšlíte ale, co si dát. Neradi byste opustili své zásady a zdravý život, proto rovnou zavrhujete panáky. V nich se skrývá spousta kalorií a navíc po panáku míváte větší chuť k jídlu.
Dobře si uvědomujete, že kalorie přijaté v podobě alkoholu musí být využité okamžitě. Právě kvůli tomu vaše tělo během zpracování jednoho panáku, (cca po dobu jedné hodiny), téměř přestává spalovat tuky a věnuje se odbourávání alkoholu.
Proto volíte skleničku vína nebo vinný střik. A ve chvíli, kdy se vás číšník zeptá: "Jaké víno si dáte.", zaváháte, které je vlastně pro vás "nejmenší zlo".
Je to jednoduché, podívejte se na následující tabulku
Druh vína |
Kalorie (ve 100ml) |
Suché bílé | 50 - 75 |
Červené | 70 - 80 |
Sladké | 100 - 120 |
Sherry | 125 |
Portské | 150 |
Vermut sladký | 165 |
Platí tak, že když si dáte suché bílé víno - ideálně jako střik namíchané s vodou, je to v rámci alkoholických nápojů rozumná volba. Pokud radši pijete víno klasicky, ne v podobě střiku, i tak si ke skleničce objednejte vodu. Tělo bude potřebovat při konzumaci alkoholu podpořit a voda je ideální.
Zároveň nezapomínejte, že víno je také alkoholický nápoj. Proto jej konzumujte s mírou a nenechte se strhnout ostatními k výraznější konzumaci. Jedině rozumně si ho dokážete vychutnát a zároveň si užít váš večer.