Příznivé účinky
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na celém světě. Samozřejmě oceňujeme její stimulační účinky, které má díky obsahu kofeinu. Kávu si dopřáváme právě proto, že díky ní se dokážeme probrat ve velice krátké době. První, co nás probere, je její nahořklá nebo nakysla chuť (podle druhu kávy). Za půl hodiny od vypití šálku už působí naplno i stimulační účinky kofeinu - lépe se pak soustředíme a únava je pryč.
Nesmíme ale zapomenout ani na další benefity pro naše zdraví. Káva je totiž také bohatá na antioxidanty, které podporují správné fungování těla
Káva je ovoce
Málokdo z nás tušil, že káva je ve skutečnosti opravdu ovoce. Pochází totiž ze semen plodů rostliny, které se říká kávovník. Tato semena mají v podstatě stejnou barvu i tvrdost jako třešně. A právě uvnitř tohoto plodu se nachází 2 naproti sobě uložená kávová zrna. Dle botanického zařazení jsou bobule kávovníku ve stejné skupině jako například rybíz.
Kávu objevily kozy
Věděli jste, že kávu vlastně objevily kozy? Dle dávné legendy se traduje, že již v 9. století pozorovali etiopští pastevci koz na svých zvířatech zajímavý úkaz – po konzumaci kávových zrnek prý kozy začaly poskakovat a „tancovat“. Pastýři ze zrn připravili odvar a první kávový nápoj byl na světě.
Kávovník plodí fazole
Už jste se někdy setkali s pojmem kávové fazole? Nenechte se zmást, nejedná se o luštěninu, ale pouze o označení plodu kávovníku. Běžně jsou tyto plody označovány jako zrna nebo fazole díky svému typickému tvaru.
A přidáme i zajímavá fakta a čísla o kávě: