Nejrychlejší cestou, jak mít doma jogurt, je koupit si ho v obchodě. Nejchutnější cestou, jak pi pošmáknout na jogurtu, je jeho příprava doma.
Nemusíte se děsit, nepotřebujete k němu žádný speciální jogurtovač nebo přísady. Máme pro vás osvědčený recept, který zvládnete opravdu jen s tím, co máte běžně doma. Až domácí jogurt ochutnáte, už nebudete chtít ten z obchodu. Navíc - cena takového jogurtu je o dost nižší než cena kvalitního jogurtu v obchodě.
Co potřebujeme?
- 1 litr čerstvého mléka
- 3 lžíce (ideálně selského) kvalitního bílého jogurtu
Překvapeni, že nic víc není potřeba? No dobře, potřebujete ještě hrnec na ohřátí mléka, skleničky, do kterých jogurt naplníte, peřinu + případně deku a možná i 2 pet láhve.
Jak na to?
Mléko ohřejte v hrnci (kdo má teploměr, tak na 95 stupňů) a jakmile začne stoupat pára, sundejte hrnec z plotýnky. Nechte ho vychladnout natolik, aby po vložení prstu do mléka bylo příjemně teplé, tedy aby nepálilo a aby váš prst tuto teplotu snesl.
Do takového mléka přidejte 3 - 4 lžíce bílého jogurtu a pečlivě rozmíchejte. Je potřeba, aby se jogurt "rozpustil" v teplém mléce a dokonale promíchal s celým obsahem.
Základ na domácí jogurt pak slijte do skleniček, případně pokud děláte větší množství jogurtu, můžete použít i větší uzavíratelnou nádobu - ideálně s tlustšími stěnami, která lépe drží teplo. Skleničky nebo nádobu pak zastelte do peřin, můžete k nim přidat ještě dvě PET láhve naplněné teplou vodou. Zastelte je opravdu důkladně, aby co nejméně unikalo teplo. Je potřeba, aby takto vydržely alespoň 6 - 7 hodin, doporučujeme proto nepřipravovat jogurt večer před spánkem.
Po 6 - 7 hodinách začíná fáze chlazení. Skleničky nebo nádobu schovejte do ledničky nebo místnosti, kde je chladno. Zde se domácí jogurt musí vydržet chladit alespoň dvanáct hodin.
Druhý den vám už jen zbývá otevřít první skleničku s domácím jogurtem a vychutnat si ho.
Dobrou chuť!