Recept na domácí nutellu

Na 4 sklenice (200 ml) potřebujete:

 

  • 600 g lískových ořechů
  • dřeň z ½ vanilkového lusku (nebo vanilkový extrakt)
  • špetka himalájské soli
  • 150 g kvalitní hořké čokolády

 

Lískové ořechy vysypte na pečící plech a po dobu 8-10 minut pražte v troubě na 180 °C. Nechte jen trochu zchladnou, vysypte ořechy do utěrky a otíráním z nich odstraňte slupku. Nemusí to být perfektní, ale čím lépe se vám to podaří, tím bude domácí nutella krémovější.

 

Lískové oříšky bez slupek přemístěte do výkonného kuchyňského robota a mixujte 8-10 minut, dokud se z ořechů nestane ořechové máslo. Mezitím rozehřejte hořkou čokoládu ve vodní lázni. Čokoládu postupně přidávejte do ořechového másla a stále mixujte. Dochuťte vanilkou a špetkou soli.

 

Není vůbec potřeba přidávat cukr. Jemná chuť ořechů a hořké čokolády, podpořená špetkou soli je fantastickým a zdravým dárkem pod stromeček. Vydrží v lednici až 3 týdny, ale garantujeme vám, že zmizí mnohem dřív.

 

Číst dál:

Jak zdravě(ji) osladit vánoční cukroví

Dietní snídaně: Mýty, pravdy a polopravdy

Únava po jídle: Nepomůže vám ani zelenina