Na 4 sklenice (200 ml) potřebujete:
- 600 g lískových ořechů
- dřeň z ½ vanilkového lusku (nebo vanilkový extrakt)
- špetka himalájské soli
- 150 g kvalitní hořké čokolády
Lískové ořechy vysypte na pečící plech a po dobu 8-10 minut pražte v troubě na 180 °C. Nechte jen trochu zchladnou, vysypte ořechy do utěrky a otíráním z nich odstraňte slupku. Nemusí to být perfektní, ale čím lépe se vám to podaří, tím bude domácí nutella krémovější.
Lískové oříšky bez slupek přemístěte do výkonného kuchyňského robota a mixujte 8-10 minut, dokud se z ořechů nestane ořechové máslo. Mezitím rozehřejte hořkou čokoládu ve vodní lázni. Čokoládu postupně přidávejte do ořechového másla a stále mixujte. Dochuťte vanilkou a špetkou soli.
Není vůbec potřeba přidávat cukr. Jemná chuť ořechů a hořké čokolády, podpořená špetkou soli je fantastickým a zdravým dárkem pod stromeček. Vydrží v lednici až 3 týdny, ale garantujeme vám, že zmizí mnohem dřív.
Číst dál:
Jak zdravě(ji) osladit vánoční cukroví
Dietní snídaně: Mýty, pravdy a polopravdy
Únava po jídle: Nepomůže vám ani zelenina