Nevydržíte u televize bez ujídání chipsů? Chutná vám křupavá bramborová chuť natolik, že ji prostě musíte mít? Pak si rozhodně připravte bramborové lupínky doma. Na rozdíl od těch kupovaných obsahují jen minimum tuku a křupavé je budete mít stejně, poradíme, jak na to.
Tip pro vás: Zkuste i domácí tatarku a budete se olizovat!
Co potřebujeme
- Brambory
- Voda
- Sůl nebo koření podle vaší chuti
- Olej na zakápnutí
Jak na přípravu
Úplně snadno a jednoduše. Nepotřebujete k tomu žádné zvýrazňovače chuti ani spoustu tuku jako v případě kupovaných smažených bramborových lupínků.
Brambory si nakrájejte i se slupkou na tenké plátky, které dejte do větší mísy. Plátky pak zalijte horkou vodou a nechte chvíli odstát, aby pustily škrob. Poté promíchejte, slijte vodu a doporučujeme ještě jednou propláchnout studenou vodou. Plátky brambor pak osušte třeba utěrkou.
Plech si vyložte pečičím papírem. Na něj nasypte trochu soli nebo koření podle vaší chuti, aby bylo rovnoměrně po celé ploše papíru. Zakápněte pár kapkami oleje nebo ještě lépe lehoulince posprejujte celou plochu papíru.
Na plech potom pokladete bramborové lupínky, klidně hned vedle sebe (pečením se smrsknou), zasypte kořením a dejte péct do trouby předehřáté na 200 stupňů.
Nezapomeňte po cca 15 minutách plech otočit, případně brambůrky převrátit, aby se lépe propekly a "zkřuply".
Po 20 - 30 minutách (záleží na druhu trouby) máte hotovo. Brambůrky sesypte do mísy, nechte vychladnout a můžete se do nich směle pustit. Dobré na nich je, že i dětem budou chutnat podobně jako hranolky, ale jsou mnohem zdravější
Dobrou chuť.
Recept publikován 14.5.2014, aktualizován 15.6.2019