Co budeme potřebovat?
- 1 hrst kopru
- 3 brambory
- 1 hrst hub
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 kelímek kysané smetany
- sůl
- pepř
- kmín
- 2 lžíce octu
- cukr
Jak na to?
Nebudeme si nic nalhávat, tahle polévka má svoje fanoušky, ale i svoje odpůrce. Kopr a houby, nemají všichni v oblibě, ale pokud mezi ně nepatří. Kulajdu určitě rádi máte. Ideální polévka, která zasytí i jako hlavní chod.
Nejdříve si očistíme houby a nakrájíme na větší kusy. Oloupané brambory nakrájíme na stejné kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě s kmínem a pepřem. Mezitím si připravíme světlou jíšku, z másla a hladké mouky.
Jakmile jsou houby a brambory měkké, přidáme do vody smetanu a jíšku. Kulajdu ještě dochutíme octem, solí a případně cukrem.
Podávat můžete se ztraceným vejcem a nebo, pokud si na něj netroufáte, přidejte jen klasické vejce vařené na tvrdo.