Obalovaný květák jinak - v troubě a bez smažení

Máte rádi smažený květák, ale bojíte se ho dělat, protože smažení nezapadá do zdravé stravy? Pak zbystřete, máme pro vás recept, kdy květák připravíte stejně chutně i bez smažení. A díky tomu si vychutnáte jeho skutečnou chuť a ne chuť smaženého oleje s příchutí květáku.

Květák sám o sobě je vhodná dietní potravina. Porce 100 gramů květáku obsahuje až 88 gramů vody, 3,6 g bílkovin, 2,5 gramu sacharidů a pouze 0,9 gramu tuku. Tato porce květáku také dokáže pokrýt více než polovinu denní doporučené dávky vitamínu C. To už stojí za snězení, ne? 


Co potřebujeme?

  • 1 ks květáku
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Sůl

Jak na to?

Připravíme si plech na pečení a vyložíme ho pečícím papírem.

Do hlubších talířů si připravíme zvlášť mouku, vejce a stouhanku na obalování květáku. K vajíčkům přidejte lžíci mléka, osolte je a rozmíchejte vidličkou.

Květák zbavíme zelených listů a důkladně omyjeme. Rozdělíme na jednotlivé růžičky. Ty pak postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance a vyskládáme vedle sebe na plech.

Tip pro ty, kterým by chyběl olej: obalený květák můžete před vložením do trouby zakápnout trochou oleje. Stačí opravdu jen pár kapek, jinak můžete rovnou dát květák smažit.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a ideálně zapneme na horkovzduch. Plech s květákem vložíme do trouby a necháme péct. Občas květák obrátíme, ať se propeče ze všech stran. Přibližně za 50 minut je hotovo.

Podávejte s vařeným bramborem nebo klidně snězte jen tak samotný a vychutnejte si tu úžasnou chuť obalovaného květáku.

Dobrou chuť!

květákový nákyp Vyzkoušejte i netradiční recept na květák v peřince.