Co budeme potřebovat?
- 240g žitné mouky
- 120g másla
- 4 lžíce studené vody
- 2 pórky
- 1 kelímek zakysané smetany
- 100 ml mléka
- 150g sýru chedar
- 3 vejce
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Jak na to?
Nejdříve si připravíme základ koláče, tedy těsto na něj. V míse smícháme mouku, změklé máslo, 4 lžíce vody a trochu soli. Vše pěkně zpracujeme v hladké těsto a necháme chvilku odpočinout. Těsto ručně namačkáme do zapékací mísy, ale dejte pozor, aby bylo všude stejně vysoké. Ještě před pečením do těsta propíchejte vidličkou díry, ať se zbytečně nevytvoří bubliny a můžeme dát do trouby. Tu jsme si nechali rozehřát na 200 °C a pečeme 15 minut. Není třeba těsto nijak zatěžkávat, žitná mouka je těžší a proto to není třeba.
Během pečení máme čas na přípravu náplně. Na troše tuku si můžeme nechat vypražit trochu slaniny, pokud chcete koláč přece jen s trochou masa, ale garantujeme, že bude chutnat i bez.
Pórek si nakrájíme podélně a následně na kolečka, podusíme na tuku a necháme vychladnout. Počítejte s tím, že pórek se bude ještě péct, takže to s dušením nepřehánějte. Pak už jen zbývá přidat k pórku vejce, nastrouhaný sýr, zakysanou smetanu, mléko a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Směs vylijeme na předpečené těsto a vrátíme do trouby. Teplotu snižte na 180°C a pečte ještě 30-35 minut.
Před podáváním nechte koláč alespoň trošku vystydnout a jak už jsme zmínili, můžete jej jíst klidně studený.
Zkuste i naše další nápady na dietní oběd.