Když pořádáme party, často taháme domů tašky plné chipsů, slaných tyčinek, arašídů, nachos a k tomu sháníme bagety nebo veky na přípravu jednohubek. V průběhu večírku se pak hodně těchto slaných lákadel nesní nebo zbyde a nám je líto je druhý den vyhazovat. Radši je tedy dojídáme s omluvou sami pro sebe: "Přece to nevyhodím."
Je snadné připravit občerstvení pro hosty tak, že v obchodě naházíme do košíku vše slané, co se běžně na party podává. Stejně tak snadné ale je sáhnout v obchodě po pár kusech zeleniny a přihodit do košíku pár mléčných výrobků navíc (stejně do oddělení mléčných výrobků jdete pro jiné věci). Z nich pak připravíte chutné a zdravé občerstvení, kterým hosty mile překvapíte. Nejen že to výborně chutná, ale i na pohled takové občerstvení vypadá jako od profesionální cateringové společnosti.
Co potřebujeme?
Pro čtyři osoby počítejte přibližně s následujícím množstvím potravin.
- 0,3 kg mrkve
- 1 ks okurka hadovka
- 2 ks větší kedlubny
- 1 ks (nebo 1 balení) řapíkatého celeru
- 1 ks celozrnné bagety
- 2 balení nivy
- 200 g bílého jogurtu
- další suroviny pro přípravu vynikající cuketové pomazánky
- kdo ještě nemá dostatek inspirace, může připravit i osvěžující melounovo-rajčatový salát
Jak na to?
Příprava není vůbec složitá. Naopak, zabere vám stejně času jako kdybyste připravovali klasické jednohubky.
Nivu rozdrolte do misky nebo vyšší nádobky (většinou jsou dodávány u tyčového mixéru). Spolu s jogurtem je rozmixujte do krémova.
Mrkev, kedlubnu a okurku očistěte, okrájejte slupku a nakrájejte na přibližně stejně velké špalíčky. Ty by měly být velké tak akorát na to, aby si je hosti mohli namočit do pomazánky bez ušpinění prstů a ne zas tolik velké, aby je museli žmoulat v prstech dlouho, než je sní. Podobně z řapíkatého celeru škrabkou na brambory stáhněte vrchní dřevitou slupku a celer nakrájejte na kousky podobně veliké jako z ostatní zeleniny.
Celozrnnou bagetu nakrájejte na kolečka, a připravte na talíč nebo do mísy. Bude se hostům hodit na zajedení, pokud budou chtít nějaké pečivo. Navíc pomazánka z nivy nebo pomazánka z cukety chutnají luxusně i právě natřené na bagetě.
Hotovo. Stačí vše naaranžovat do misek nebo na talíře a nachystat na stůl. K tomu můžete dle vaší fantazie přidat na osvěžení chutná cherry rajčata nebo další zeleninu.
Oproti chipsům, slaným tyčinkám, vekám namazaným máslem a dalším máte u takovéto hostiny jistotu, že i během večírku jste udělali maximum pro to, abyste si ho dosyta vychutnali a to bez výčitek.
Dobrou chuť.
Přečtěte si další články, které vás zajímají: