Recept: pomazánka z makrely a uzené papriky

Mimochodem, už jste někdy vyzkoušeli uzenou papriku? V přímořských oblastech se používá vcelku často. dokáže dodat jídlu neskutečně dobrou, uzenou, příchuť. A paprika obecně pomůže i k dobrému trávení.

Co budeme potřebovat?

  • 1 menší uzenou makrelu
  • 1 kelímek nízkotučného tvarohu
  • 5 lžic mléka
  • 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • sůl
  • pepř

 

Jak na to?

Makrelu je třeba poctivě obrat od kostí. Pusťte se do toho rukama vůbec se nebojte odtržený kousek ryby promnout mezi prsty. Kost tak snadněji objevíte a díky míchání konzistenci pomazánky určitě neublížíte.

Obranou rybu dáme do misky, přidáme tvaroh a koření, promícháme a podle potřeby přidáme ještě mléko. Pomazánka by měla být o něco řidší, než klasická tvarohová. K míchání použijte vidličku, zůstanou v ní pak kousky ryby a bude o to chutnější. Pokud pomazánku připravujete pro děti, použijte ruční mixer. Díky němu nebudete muset mít obavy z případné zapomenuté kosti.

Do pomazánky můžete klidně přidat i něco málo pro osvěžení. Cibule posekaná na malé kousky, nebo třeba pažitka, udělá divy.

Závěrem pomazánku dochutíme šťávou z citronu a necháme odležet alespoň hodinku v lednici.

Podávat můžete jen se zeleninou, nebo na celozrnném pečivu. Na pečivu doporučujeme ještě mírně posypat uzenou paprikou, aby vynikla barva, ale především uzená chuť.

Dobrou chuť.