Rizoto je úžasná věc, ale musí se mu věnovat trocha času. Čas věnovaný přípravě se bohatě vrátí v plné chuti, krémovosti spokojených strávnících. Pokud do něj přidáte trochu špenátu, budete mít navíc zdravé jídlo, které skvěle doplní fitness jídelníček.
Co budeme potřebovat?
- 300 g rýže arborio
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1dl suchého bílého vína
- 1 hrst špenátových listů
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce parmazánu
- sůl
Jak na to?
Na suchou pánev vložíme rýži a necháme ji osmahnout, je třeba poctivě míchat, ale to bude třeba během celé přípravy. Rýže by se neměla připálit, což zajistíme mícháním a případným snížením teploty pánve. Jakmile jednotlivá zrnka začnou měnit barvu do červena, začneme přidávat vývar.
Vývaru do pánve nalijeme vždy pouze tolik, aby rýže byla skoro ponořená, ale ne zcela. Mícháme a postupně necháme všechnu tekutinu odpařit. Ve skutečnosti se z ní odpařuje voda, ale všechnu sílu vývaru postupně nasáknou zrnka rýže. Proces s přidáváním vývaru opakujeme, až rýže přibližně zdvojnásobí svůj objem a jednotlivá zrnka se začnou lepit.
Přesně to je okamžik, kdy přidáme víno, opět dolijeme vývarem a přidáme i omyté listy špenátu. Po vypaření zbytku by už na pánvi mělo zbýt rizoto, které bude "na skus", tedy ne rozvařené, ale ani ne tvrdé.
Pánev odstavíme, přidáme parmazán a máslo, zamícháme a ještě za tepla podáváme.
Pokud přemýšlíte nad dezertem, co zkusit tvarohový koláč s mandarinkami?